Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Μια πρώτη μικρή ανάσα έπειτα από 15 μήνες συνεχούς ανόδου έδωσε ο πληθωρισμός, κλείνοντας υψηλά μεν τον Ιούλιο, αλλά χαμηλότερα του Ιουνίου (από 12,1% στο 11,6%) σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η ανάσα αυτή δεν επαρκεί για τα νοικοκυριά, τα οποία θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθότι αφενός ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου οι τιμές σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών θα παραμείνουν σε ανοδική πορεία.
Ακτινογραφώντας τα στοιχεία Ιουλίου διαπιστώνουμε ότι τα προϊόντα διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13% και κατά 30,9% η στέγαση. Επίσης, τα διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ αυξημένος κατά 20,6% ήταν και ο δείκτης των μεταφορών. Όσο για την ενέργεια, ούτε λόγος να γίνεται…, οι τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε… διαστημικά επίπεδα, προκαλώντας νέους κύκλους ανατιμήσεων.
Κρίνοντας δε από τις προαναγγελίες αυξήσεων στις τιμές χονδρικής των προμηθευτών βασικών καταναλωτικών αγαθών που
διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η… βροχή των ανατιμήσεων στα αγαθά καθημερινής ανάγκης δεν θα είναι απλώς καταρρακτώδης, αλλά επικίνδυνα επιβαρυντική για το «καλάθι» της νοικοκυράς.
Μέτρα από την κυβέρνηση έχουν, βέβαια, ληφθεί κατά της ακρίβειας, όμως δεν επαρκούν κρίνοντας από την εξέλιξη των ανατιμήσεων. Η κρίση τιμών προφανώς και είναι εισαγόμενη, όμως το πρόβλημα παραμένει. Χτυπά στην καρδιά της κατανάλωσης με βαριές τις συνέπειες για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Στο μεταξύ, ο χρόνος ήδη κυλά αντίστροφα για τις επερχόμενες εκλογές και αν κάτι θα τις κρίνει, θα είναι η ένταση της ακρίβειας και η αποτελεσματικότητα των αντιμέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση.