Απευθείας συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί να έχει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που φαίνεται ότι αποφεύγει ο Κινέζος ομόλογός του. Όπως είπε ο Ζελένσκι, το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του πριν από περίπου πέντε μήνες.
Η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες είχαν επικοινωνία ήταν πριν από έναν χρόνο, είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη South China Morning Post που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συνέχισε, η ουκρανική πλευρά «ζήτησε επίσημα συνομιλία» με τον Σι, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. Ένας τέτοιος διάλογος, πρόσθεσε, «θα ήταν χρήσιμος».
Ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει κάνει λόγο για φιλία «χωρίς όρια» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Ζελένσκι δυνητικά αμήχανη.
Οι Σι και Πούτιν είχαν μιλήσει στις αρχές του πολέμου. Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης τηλεφώνησε στον Σι στα γενέθλια του τελευταίου τον Ιούνιο.
Από την άλλη, ο διάλογος μεταξύ Ουκρανίας και Κίνας έχει περιοριστεί σε διπλωματικές συνομιλίες χαμηλότερου επιπέδου, όπως αυτές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ουκρανού ομολόγου του. Ενώ το Πεκίνο υποστήριξε ότι σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας, καταψήφισε στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο την άμεση αναστολή των στρατιωτικών της επιχειρήσεων από τη Μόσχα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκστρατεία κυρώσεων υπό τις ΗΠΑ για την απομόνωση του καθεστώτος του Πούτιν και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «ένοχη» της σύγκρουσης για την ενθάρρυνση της προς ανατολάς επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Παρόλα αυτά ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για την Κίνα να παίξει θετικό ρόλο στον τερματισμό της σύγκρουσης. «Η Κίνα, ως μεγάλη και ισχυρή χώρα, θα μπορούσε να κατέβει και να βάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο σημείο», είπε, προσθέτοντας ότι οι συμπατριώτες του μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες με τους Κινέζους. «Όλοι αγαπούν τα παιδιά τους», είπε. «Όλοι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».
naftemporiki.gr