Τα αποτελέσματα μιας επιδεινούμενης κρίσης στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης στη Βρετανία, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και της μείωσης του εργατικού δυναμικού, γίνονται αισθητά καθώς πολλά εστιατόρια υποκύπτουν στην πίεση.
Στους τρεις μήνες πριν από τις 31 Μαΐου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 431 πτωχεύσεις εστιατορίων – αύξηση 29% σε σχέση με τον αριθμό από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 (334 πτωχεύσεις).
Ενώ αυτό είναι ένα ζήτημα σε ολόκληρο τον κλάδο της φιλοξενίας (με αύξηση 56% στις αιτήσεις αφερεγγυότητας τους τελευταίους 12 μήνες), τα εστιατόρια έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν οδηγήσει το λειτουργικό κόστος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καταναλώνοντας το 55,2% των συνολικών εσόδων κατά μέσο όρο.
Έρευνα από την εθνική λογιστική εταιρεία UHY Hacker Young αποκαλύπτει ότι οι αιτήσεις αφερεγγυότητας εστιατορίων στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο έτος αυξήθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2020-21.
Ο συνεργάτης του UHY Hacker Young Peter Kubik δήλωσε στο Drinks Business: «Τα εστιατόρια που μόλις κατάφεραν να επιβιώσουν από την πανδημία χάρη στην κρατική υποστήριξη αντιμετωπίζουν τώρα νέες προκλήσεις με τη μορφή αυξανόμενου πληθωρισμού, έλλειψης εργατικού δυναμικού μετά το Brexit και καταναλωτές που απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν τόσα πολλά. .»
Εστιάζοντας στον αυξανόμενο αριθμό των κενών θέσεων στον κλάδο, ο Kubik είπε: «Τα μικρότερα εστιατόρια υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη προσωπικού μετά το Brexit. Πολλοί διαπιστώνουν ότι απλά δεν μπορούν να προσλάβουν αρκετό προσωπικό για να παραμείνουν κερδοφόροι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για το κλείσιμο επιχειρήσεων που βλέπουμε».
naftemporiki.gr