«Συνεδριάζουμε ενώ διαρκεί η μάχη με τις πυρκαγιές, μία αναμέτρηση με την κλιματική κρίση, την οποία δυστυχώς επιδεινώνουν και η ανθρώπινη αμέλεια, αλλά και οι συνειδητές εμπρηστικές ενέργειες» είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, όπου έκανε εκτενή αναφορά και στα θέματα ενέργειας.
Όπως σημείωσε, «προφανώς, είναι άλλου τύπου οι δασικές πυρκαγιές σε απάτητους δρυμούς, όπως αυτός της Δαδιάς. Είναι διαφορετικές οι επαναλαμβανόμενες φωτιές σε κτηνοτροφικές ζώνες, όπως στο Ρέθυμνο ή στην Ηλεία. Και άλλα χαρακτηριστικά έχουν οι πυρκαγιές σε περιαστικές περιοχές, όπως η Πεντέλη ή το Σχιστό. Όλα αυτά προφανώς και θα διευκρινιστούν και θα διερευνηθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι όλη η Μεσογειακή Ευρώπη, αλλά και οι δυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και η Αγγλία, δοκιμάζονται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και από παρατεταμένη ξηρασία».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «τις τελευταίες μέρες έχουμε κατά μέσο όρο παραπάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα στην πατρίδα μας. Πολύ λίγες γίνονται γνωστές, οι περισσότερες δεν γίνονται γνωστές, καθώς σβήνονται αμέσως και είναι κάτι για το οποίο ασφαλώς οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όλους τους λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στους εθελοντές μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η μάχη του ανθρώπου με τη φύση έχει πάντοτε άνισα χαρακτηριστικά. Δικός μας στόχος είναι να την κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άνιση και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, με προτεραιότητα πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνεπώς, οι ίδιες οι συνθήκες μάς δείχνουν τις προτεραιότητές μας, τι πρέπει να προτάξουμε. Το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα. Οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Και βέβαια φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος. Και παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας, ενώ η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού: Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν τώρα κάτω από ένα Ενιαίο Κέντρο ώστε να μην ακούγεται πλέον η γνώριμη άλλοτε διαμαρτυρία "πού είναι το κράτος;" ή το αμήχανο ερώτημα "πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα;'».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε «όχι εφησυχασμό αλλά εγρήγορση», σημειώνοντας πως « μπροστά μας. Έχουμε δύσκολες μέρες αύριο, μεθαύριο, με τους ανέμους πάλι να ενισχύονται. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση».
Εξέφρασε δε και «μια αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους "πυροσβέστες της ξαπλώστρας", οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιο μαγικό τρόπο.
Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί. Υπάρχουν σήμερα πολλοί πυροσβέστες που στις δύσκολες φωτιές, ειδικά στη Δαδιά, δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα. Λίγος περισσότερος σεβασμός, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας, τόνισε ότι φέτος για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν νωρίτερα από ποτέ, έως το τέλος αυτής της εβδομάδος, ώστε να διευκολυνθεί και ο προγραμματισμός των γονέων και των νέων φοιτητών.
«Φαντάζομαι ότι η υπουργός θα μπορεί να μας δώσει και κάποια ένδειξη από τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις φετινές εξετάσεις. Εγώ να συγκρατήσω τη διαφαινόμενη αύξηση στις εισαγωγές στα δημόσια ΙΕΚ. Είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής παιδείας. Θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία δικαιώνει τις επιλογές οι οποίες έγιναν από το υπουργείο Παιδείας» επισήμανε.
Καταληκτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε «κάτι τελευταίο, αλλά νομίζω ότι έχει την ξεχωριστή του σημασία. Πριν από κάποιους μήνες, τον χειμώνα, ένας νεαρός συμπολίτης μας, έμπειρος ορειβάτης, ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα που έγινε στα Τζουμέρκα. Αυτό το ατύχημα μας ευαισθητοποίησε όλους, ανέδειξε τις πάγιες αδυναμίες της χώρας μας ως προς την εναέρια έρευνα και διάσωση στα βουνά μας.
Έχουμε πια ένα καινούριο σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει αυτές τις παθογένειες. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε μία χώρα η οποία θέλει μάλιστα να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν, ειδικά στα βουνά της, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε έγκαιρη εναέρια έρευνα και διάσωση, αντάξια και αντίστοιχη των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών σε αυτόν τον τομέα πολιτικής».