Αστυνομική εκπαίδευση: Υπέρ της αρχής του ν/σχ θα ψηφίσουν 3 κόμματα στη Βουλή

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 16:51
UPD:16:53
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Ευρύτερη πλειοψηφία εξασφαλίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική εκπαίδευση, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Υπέρ της αρχής τάσσεται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου θα δηλώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης αστυνομικής εκπαίδευσης των σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και των σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας. «Διαμορφώνεται, μια νέα εικόνα αστυνομικού, με γνώσεις και δυνατότητα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που τόνισε ότι το νομοσχέδιο συνιστά πραγματική τομή καθώς με σύγχρονα προγράμματα θα δοθούν όλα τα αναγκαία εφόδια στον νέο αστυνομικό, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης, ώστε να επιτελέσει σωστά το έργο του, στην πρόληψη και την αποτροπή τού εγκλήματος.

«Στόχος είναι η αναδιαμόρφωση του χαρακτήρα της Σχολής Αξιωματικών, της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε με την υψηλής ποιότητας παρεχόμενη εκπαίδευση τα στελέχη να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας. Παρέχει εκείνα τα μέσα με τα προγράμματα σπουδών και με τα γνωστικά πολλαπλά αντικείμενα υψηλής ποιότητας που διδάσκονται να εξασφαλίζουν στους σπουδαστές θεωρητική και πρακτική εξάσκηση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Αναφερόμενος στην Αστυνομική Ακαδημία, ο Ανδρέας Κουτσούμπας είπε ότι επιχειρείται με τις διατάξεις, η ρύθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας αυτής με στόχο την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση περιστατικών, δηλαδή, ορθή κατάρτιση για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. «Η Αστυνομική Ακαδημία θα μπορεί να αναπτύσσει συνεργασίες και δράσεις με ΑΕΙ, άλλους φορείς, με ερευνητικά κέντρα. Ήταν αυτό το ζητούμενο που λέγαμε, να ανοίξει τα φτερά της η Αστυνομία να γίνει ανοιχτή στην κοινωνία στις νέες προκλήσεις», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Το νομοσχέδιο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης, όπου οι αξιωματικοί θα εκπαιδεύονται σε μία δομή, η οποία σε επίπεδο διακηρύξεων θα μοιάζει με πανεπιστήμιο, αλλά δεν θα είναι. Στην πραγματικότητα θα είναι ένα σχολείο που θα υπάγεται στον υπουργό», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και εξήγησε για τη στάση τού κόμματος του: «Είναι δυνατόν, λοιπόν, δυνατόν μιας τέτοιας μορφής εκπαιδευτική μονάδα να οδηγήσει σε πραγματική αναμόρφωση και επαγγελματική βελτίωση της Αστυνομίας; Προφανώς και όχι».

Το ν/σχ δημιουργεί νέες κατηγορίες μελών ΔΕΠ, καλλιεργώντας πελατειακές προσδοκίες

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η δομή της Σχολής των Αξιωματικών έχει έντονο το αποτύπωμα του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα συνδυάζεται με τη στρατοκρατική και αυταρχική αντίληψη στην εκπαίδευση του προσωπικού της Αστυνομίας. Το σχέδιο νόμου δημιουργεί νέες κατηγορίες μελών ΔΕΠ καλλιεργώντας πελατειακές προσδοκίες, αναπαράγει την αστυνομία πολλών ταχυτήτων, εντείνει τον δυϊσμό και τις διακρίσεις μεταξύ των αστυνόμων και των αστυφυλάκων, βγάζει τους αξιωματικούς από την Αστυνομική Ακαδημία και αφήνει σε αυτή μόνο τους αστυφύλακες.

Η δήθεν μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά τη Σχολή Αξιωματικών. Για πρώτη φορά η σχολή αυτή σταματάει να αποτελεί μέρος της Ακαδημίας της Αστυνομίας. Πλέον θα είναι ξεχωριστή εκπαιδευτική οντότητα, ενώ κανονικά η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να αφορά την Αστυνομική Ακαδημία στο σύνολό της».

«Το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε. Θα το ψηφίσουμε πρώτα απ' όλα για λόγους συμβολικούς, γιατί ουσιαστικά έρχεται μετά από μία εικοσαετία -και παραπάνω- και επικυρώνει διαδοχικά νομοθετήματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης που σημείωσε όμως ότι «κατά την κατάστρωση αυτού του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν κοίταξε να αντλήσει κάποια στοιχεία από άλλες έννομες τάξεις, οι οποίες ασφαλώς κάτι έχουν να μας διδάξουν και αυτές». 

Σειρά βελτιωτικών προτάσεων από το ΠΑΣΟΚ 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων όπως το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής Αξιωματικών να έχει λόγο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Σχολής, να μην αποτελεί μέλος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας της Σχολής Αξιωματικών ο Διοικητής ή ο Υποδιοικητής της Σχολής, διότι έτσι είναι και κρίνων και κρινόμενος, να διενεργείται εξωτερική αξιολόγηση της Σχολής από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, να προστεθεί μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στα πειθαρχικά συμβούλια των μελών ΔΕΠ της Σχολής.

«Προβλέπεται μεταβολή στο οργανωτικό μοντέλο, αλλά όχι και στη φιλοσοφία της αστυνομικής εκπαίδευσης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης που προσέθεσε: «Ο στόχος της νέας ρύθμισης είναι καταφανής. Είναι η ανταπόκριση της αστυνομικής εκπαίδευσης στις νέες μεθόδους καταστολής, που είναι δεμένη άρρηκτα με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνθήκες του 21ου αιώνα, για τον ενιαίο χώρο ασφάλειας. Συνδέεται και με την καθιέρωση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενιαίων προτύπων στην αστυνομική οργάνωση, εκπαίδευση και λειτουργία και δράση.

ΚΚΕ: H καταστολή είναι μέρος της πολιτικής των κυβερνήσεων που υπηρετούν την αστική τάξη 

Όλοι αυτοί είναι στόχοι που ανταποκρίνονται στη ζωτική, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάγκη, να αντιμετωπίσει τη δράση των εργαζομένων στις συνθήκες που διαμορφώνονται και προκαλούν τριγμούς στη θωράκιση του ευρωπαϊκού αστικού οικοδομήματος». H θέση του ΚΚΕ, είπε ο κ. Παπαναστάσης, είναι ότι η καταστολή είναι μέρος της πολιτικής των κυβερνήσεων που υπηρετούν την αστική τάξη και «αυτήν την κατεύθυνση δεν την αναιρεί καμιά, μα καμιά αναβάθμιση, είτε εκπαιδευτική είτε οργανωτική, των Σχολών της Αστυνομίας. Στοχεύει μαζί με τις πολιτικές ενσωμάτωσης και τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές στη διατήρηση της κυριαρχίας της στις εξελισσόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα, που θα είναι ο αιώνας της νίκης των λαών απέναντι στο σημερινό βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού».

«Ακούω με προσοχή τους συναδέλφους κυρίως της Αριστεράς. Θέλω να ρωτήσω, το εξής. Θέλουμε Αστυνομία στην Ελλάδα ή δεν θέλουμε; Και τι είδους Αστυνομία θέλουμε; Θέλουμε Αστυνομία με αξιωματικούς μορφωμένους, σοβαρούς, καλλιεργημένους, πειθαρχημένους, που μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις ή δεν θέλουμε; Διότι μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν κατάλαβα εάν πραγματικά θέλουμε Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας ή Σχολές Αστυφυλάκων ή όχι», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο βουλευτής είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, διότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και έθεσε εμφατικά το ζήτημα των αμοιβών των αξιωματικών και στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζήτησε επίσης να εξομοιωθεί το πτυχίο όσων έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή μετά από την ψήφιση του νόμου αυτού με το πτυχίο αυτών που έχουν τελειώσει τη σχολή προτού ψηφιστεί ο νόμος.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ως αποκλειστικό και βασικό σκοπό την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας και αντίστοιχη είναι η στόχευση του Υπουργείου όσον αφορά την Αστυνομική Ακαδημία», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. Μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 πρότεινε ο έλεγχος των προγραμμάτων σπουδών και εκπαίδευσης των αστυνομικών σωμάτων, να γίνεται από διαβουλευτικά συμβούλια εκλεγμένων πολιτών με αποφασιστικό ρόλο.

Κυρίως δε, να διασφαλίζεται διαρκής εκπαίδευση των αστυνομικών στα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Φωτεινή Μπακαδήμα ζήτησε επίσης την κατάργηση των ειδικών σωμάτων, όπως είναι τα ΜΑΤ, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ, Ζ, ΔΙΑΣ, τον αφοπλισμό των αστυνομικών που μετέχουν σε καθημερινές περιπολίες και τον κοινωνικό έλεγχο της εκπαίδευσης και του έργου της αστυνομίας με τα ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Εκλεγμένων Πολιτών). 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή