Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση ερώτησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, και της γ.γ. Αλέκας Παπαρήγα, προς τον υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τη λειτουργία των Κολεγίων.
Ο κ. Αλαβάνος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «μονόδρομο» είτε προς τον σεβασμό του Συντάγματος, είτε προς ένα «συνταγματικό πραξικόπημα […] μια παραβίαση του Συντάγματος».
Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο μετά την αναφορά του υπουργού Παιδείας ότι ο πρύτανης του Πολυτεχνείου είναι φίλα προσκείμενος στην κυβερνώσα παράταξη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/07/1588151.htm . «Ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται», απάντησε ο κ. Στυλιανίδης στην αντίδραση του κ. Αλαβάνου.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι συνθήκες της Ε.Ε. δεν μας βάζουν κανένα εμπόδιο να κλείσουμε τα ΚΕΣ αμέσως, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται σε αυτή τη χώρα το Σύνταγμά της και να δείξει η κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το Σύνταγμά της».
«Η Ένωση –πρόσθεσε- δεν έχει αρμοδιότητα, σέβεται την αρμοδιότητα των κρατών-μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και της οργάνωσης του εκπαιδευτικού συστήματος», διαβάζοντας τις διατάξεις της συνθήκης της Ε.Ε..
Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση «στις ημέρες ή τους μήνες που έχει μπροστά της», να απαντήσει αν θα δεχθεί το Συνταγματικό Δίκαιο, «όπως διαμορφώνεται με τις αποφάσεις της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων ή θα το μάθει στους δρόμους», κατηγορώντας τη μάλιστα ότι «παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16».
Τέλος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στην κυβέρνηση πως δεν έχει άλλο δρόμο παρά να σεβαστεί το Σύνταγμα. Διαφορετικά, υπογράμμισε, θα είναι μία κυβέρνηση συνταγματικού πραξικοπήματος, από την οποία -όπως είπε- «όσο γρηγορότερα απαλλαγεί η χώρα μας, τόσο καλύτερα για όλους, και ιδιαίτερα για τη νεολαία που διαδήλωσε χτες τις θέσεις της στην Αθήνα και παντού».
Η απάντηση Στυλιανίδη
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι ο νόμος που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον ποιοτικό έλεγχο της λειτουργίας τους και παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι αν δεν είχε ψηφιστεί ο πρόσφατος νόμος, που η αντιπολίτευση καταψήφισε, «σήμερα κάθε περίπτερο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει πτυχία».
«Δεν αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση 78/2008 η οποία καταδίκασε την Ελλάδα για μη εφαρμογή της Οδηγίας της κ. Βάσως Παπανδρέου ως αρμοδίου Επιτρόπου τότε... Δικαιώνεται η διορατικότητα του νόμου μας», υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Θα είχε αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα, αν η αντιπολίτευση τότε δεν είχε εγκλωβιστεί στην ιδεοληψία ή στο φόβο του πολιτικού κόστους, όταν συζητούσαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία»
Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να καταργήσουμε αυτές τις δομές, διότι αυτό προσκρούει σε τρία άρθρα του ελληνικού Συντάγματος, τα άρθρα 5.1., 16.1. και 106 παρ. 2, καθώς και στο σκληρό πυρήνα του Κοινοτικού Δικαίου».
«Εάν κ. Αλαβάνο τότε δεν είχαμε κάνει το Νόμο που εσείς καταψηφίσατε, είναι βέβαιο ότι σήμερα θα μπορούσε στην Ελλάδα και το τελευταίο περίπτερο να δίδει πτυχία. Αυτός ο Νόμος ουσιαστικά μας επιτρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα των παρόχων, ακόμη και με δικαίωμα να τους κλείνουμε όταν αποκλίνουν από βασικές προϋποθέσεις τις οποίες περιγράφει ο Νόμος και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
«Τα Κολλέγια -διευκρίνισε- είναι προέκταση των μητρικών τους Πανεπιστημίων κατά την απόφαση και εκ των πραγμάτων δεν ανήκουν στο ελληνικό σύστημα δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης», επισημαίνοντας ότι «δεν θίγεται επ’ ουδενί το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας στην παροχή επιστημονικών τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης, γι' αυτό και ο ΔΟΑΤΑΠ μπορεί ανενόχλητος να συνεχίσει τη λειτουργία του».
Επιπρόσθετα, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «η εξέλιξη του επαγγελματικού προσόντος σε επαγγελματικό δικαίωμα, προβλέπει η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μπορεί να φιλτράρεται από το κράτος - μέλος με αξιολογήσεις και με επιλογή είτε της άσκησης είτε της διδασκαλίας πρόσθετων μαθημάτων».
«Εκεί -είπε- θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την εθνική μας άμυνα, συνεργαζόμενοι και με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και βεβαίως συνεργαζόμενοι και με τις επαγγελματικές ενώσεις.
Σχολιάζοντας εξάλλου, την πρόταση του ΚΚΕ για ίδρυση επαγγελματικών σχολών, ο υ πουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει θετικά.
Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποστήριξως ότι η κυβέρνηση με τη βοήθεια των κοινοτικών οδηγιών και αποφάσεων, επιχειρεί αυτό που δεν κατάφερε με την αναθεώρηση του άρθρου 16.
«Όλα αυτά (τα κολλέγια) θα είναι τα φυτώρια των ιδιωτικών πανεπιστημίων», σημείωσε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι με την "τάξη" που επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση στην κατάσταση, «απλώς θα επιβιώσουν λιγότερα σχετικά με αυτά που υπάρχουν, αλλά ισχυρότερα και τα οποία οπωσδήποτε θα έχουν και πλήρη διαπλοκή και με τα πανεπιστήμια, θα "αρμέγουν" πελατεία από τα πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ».