Εκτός Παγκοσμίου η Σεμένια στα 5.000 μέτρα καθώς ο Κόε σηματοδοτεί αυστηρότερους κανόνες

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 15:57
UPD:15:58
A- A A+

Η πρώτη εμφάνιση της Κάστερ Σεμένια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου από το 2017 δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία, αφού τερμάτισε 45 δευτερόλεπτα μακριά από την πρόκριση στον τελικό των 5.000 μέτρων του Σαββάτου.

Σε θερμοκρασίες που έφτασαν τους 32 βαθμούς Κελσίου, η Νοτιοαφρικανή τερμάτισε 13η σε 16 δρομείς σε χρόνο 15 λεπτών και 46,12 δευτερολέπτων, σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τη νικήτρια Γκουντάφ Τσεγκέι από την Αιθιοπία.

Η Σεμένια είχε προηγουμένως κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στα 800 μέτρα τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας της εμφάνισης στο Λονδίνο το 2017, αλλά τώρα της απαγορεύεται να τρέξει διεθνείς διοργανώσεις από 400 μέτρα έως ένα μίλι, εκτός εάν πάρει φάρμακα για να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης της.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2019 το διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό (CAS) έκρινε ότι 46 άτομα με διαφορά φύλου, όπως η Σεμένια, «απολαμβάνουν σημαντικό αθλητικό πλεονέκτημα… λόγω βιολογίας».

Φυσικά, υπήρξε σημαντική συμπάθεια για τη Νοτιοαφρικανή, καθώς είχε οριστεί ως γυναίκα κατά τη γέννησή της και αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις στην καριέρα της.

Όμως, το CAS σημείωσε ότι τα πλεονεκτήματα της Σεμένια προέκυψαν επειδή άτομα όπως αυτή «έχουν αυτό που συνήθως αναγνωρίζεται ως το ανδρικό χρωμοσωμικό φύλο (XY και όχι XX), ανδρικές γονάδες (όρχεις, όχι ωοθήκες) κι επίπεδα κυκλοφορούσας τεστοστερόνης στο ανδρικό εύρος (7,7- 29,4 nmol/L), τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερα από το εύρος των γυναικών (0,06-1,68 nmol/L)».

Οι ειδικοί και από τις δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι τα άλλα πλεονεκτήματα περιλάμβαναν «μεγαλύτερη άλιπη σωματική μάζα, μεγαλύτερες καρδιές, υψηλότερη καρδιακή παροχή… και μεγαλύτερο V02 max από 46 XX άτομα».

Η εμφάνιση της Σεμένια σε αυτά τα παγκόσμια πρωταθλήματα ήρθε καθώς ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, έδωσε την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι τώρα ότι το κυβερνών σώμα θα έκανε περισσότερα για να προστατεύσει τον γυναικείο αθλητισμό.

«Πάντα καθοδηγούμασταν από την επιστήμη και η επιστήμη είναι αρκετά ξεκάθαρη: γνωρίζουμε ότι η τεστοστερόνη είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας στην απόδοση», είπε, ενώ επέμεινε ότι ήταν ευθύνη του να «προστατεύσει την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού».

«Έχουμε δύο κατηγορίες στο άθλημά μας: μία είναι η ηλικία και μία το φύλο», πρόσθεσε. «Ηλικία γιατί πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο οι Ολυμπιονίκες να μην τρέχουν εναντίον 14χρονων στα κοινοτικά αθλήματα. Και το φύλο, γιατί αν δεν υπάρχει διαχωρισμός φύλου καμία γυναίκα δεν θα κέρδιζε ποτέ άλλο αθλητικό γεγονός».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις