Δημοψηφίσματα στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζει το Κρεμλίνο, επιδιώκοντας να τα απορροφήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβίου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τη στρατηγική της Μόσχας.
Η Ρωσία προετοιμάζει καιρό άλλωστε το έδαφος, έχοντας τοποθετήσει δικές της διοικήσεις, έχοντας εισαγάγει το ρούβλι για τις συναλλαγές και έχοντας αρχίσει να διανέμει διαβατήρια.
Την αποστολή «τρέχει» ο αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού του Κρεμλίνου, Σεργκέι Κιριγιένκο, δίνοντας έμφαση στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς και στις νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Να σημειωθεί ότι παρόλο που η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι στόχοι των επιχειρήσεών της περιορίζονται πλέον στην περιοχή του Ντονμπάς, στις 20 Ιουλίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διεύρυνε γεωγραφικά τους στόχους των Ρώσων στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία έχει εδαφικά έπαθλα πέρα από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Όπως είπε, από τον Μάρτιο έχει αλλάξει η γεωγραφία της «ειδικής επιχείρησης» και πλέον περιλαμβάνει επίσης τις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αλλά και μια σειρά από άλλες περιοχές που δεν κατονόμασε. Προειδοποίησε επίσης ότι αυτοί οι στόχοι θα επεκταθούν εάν η Δύση συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, ο Κιριγιένκο επισκέπτεται τακτικά τις κατεχόμενες περιοχές για να επιβλέπει τους αξιωματούχους που προετοιμάζονται για τα δημοψηφίσματα. «Με τον στρατό του να δυσκολεύεται να προχωρήσει τους τελευταίους μήνες, η προσάρτηση θα έδινε στο Κρεμλίνο μια ένδειξη προφανούς προόδου για να επιδείξει στους Ρώσους και θα σηματοδοτούσε την απροθυμία του να συζητήσει την παραχώρηση των εδαφών σε πιθανές μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες», σχολιάζει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι δεν είναι καθόλου σαφές τι ψήφους θα μπορούσε να έχει η Ρωσία αφού εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την εισβολή.
Η διεθνής κοινότητα πιθανότατα θα απέρριπτε οποιαδήποτε δημοψηφίσματα ως παράνομα, όπως έκανε όταν η Ρωσία διεξήγαγε ψηφοφορία στην Κριμαία μετά την κατάληψη της χερσονήσου από τον Πούτιν το 2014.
Το Κρεμλίνο αρνείται δημοσίως ότι σχεδιάζει δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές. «Ο καθορισμός της μελλοντικής μοίρας αυτών των ανθρώπων είναι στα χέρια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν πρόκειται να κάνουν δημοψηφίσματα, θα είναι δική τους απόφαση».
naftemporiki.gr