Χρ. Στυλιανίδης στη «Ναυτεμπορική»: Επτά υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ε.Ε. στην Ελλάδα

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 13:42
UPD:14:01
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει στην αγορά υπερσύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Γηραιά Ήπειρο, εκφράζει μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU – της κοινής, δηλαδή δεξαμενής μέσων της ΕΕ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών – αποτελεί σήμερα, στην εποχή της κλιματικής κρίσης, μια αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα», τονίζει ο κ. Στυλιανίδης.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος της Ε.Ε., Γιάνες Λέναρτσιτς είχε ανακοινώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αγοράσει επιπλέον αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αγοραστούν τεχνικά από κράτη μέλη, αλλά θα χρηματοδοτηθούν 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζει στη «Ναυτεμπορική» ότι «μέσα από το κοινό αίτημα που έχουν υποβάλει τα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 12 υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα είναι σταδιακά διαθέσιμα για τις ανάγκες του Μηχανισμού, εκ των οποίων τα δύο θα ανήκουν στη χώρα μας. Με πλήρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιπλέον, η Ελλάδα, μέσα από τον ίδιο μηχανισμό, με εθνικούς πόρους, θα παραλάβει πέντε ακόμη τέτοια αεροσκάφη».

«Αρχιτέκτονας του rescEU»

Ο κ.Στυλιανίδης υπενθυμίζει ότι «ως αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα Juncker, ήμαστε ο «αρχιτέκτονας» του rescEU και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η προσπάθεια αυτή, την οποία ξεκινήσαμε πριν από λίγα χρόνια, συνεχίζεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Συμφωνώ απόλυτα με τον Επίτροπο Λέναρτσιτς ότι αυτή είναι η κατεύθυνση, η δημιουργία δηλαδή, μιας ικανής, αξιόπιστης, κοινής δεξαμενής μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος του rescEU, ο κοινός ευρωπαϊκός στόλος».

Όπως σημειώνει ο κ.Στυλιανίδης, «με τον τρόπο αυτό, τη δημιουργία της κοινής ευρωπαϊκής δεξαμενής, η Ευρώπη εξασφαλίζει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επί του πεδίου και ταυτόχρονα μικρότερο κόστος αγοράς και συντήρησης. Γιατί είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι μόνος μπορεί να ανταπεξέλθει στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, αποδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Τα εθνικά μέσα είναι αναμφίβολα απαραίτητα, αλλά η συμπληρωματικότητα με τα κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι η κοινή μας απάντηση στις προκλήσεις των καιρών».

Σήμερα, ο στόλος έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. αποτελείται από μόλις 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που συγκεντρώνονται από χώρες της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Λέναρτσιτς τόνισε μιλώντας στο Reuters ότι υπάρχουν σχέδια για επανέναρξη της παραγωγής πυροσβεστικών αεροσκαφών που συλλέγουν νερό από τη θάλασσα για να σβήσουν τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον  Γιάνες Λέναρτσιτς ,ο προϋπολογισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή