O άνθρωπος δεν διαθέτει τα φυσικά εφόδια για να μπορεί να εργάζεται με άνεση μέσα στο νερό και η ικανότητα του να πιάνει αντικείμενα με γυμνά χέρια μέσα στο νερό είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Οι δύτες που μετέχουν σε αποστολές διάσωσης ή εξερεύνησης, μηχανικοί που πρέπει να εργαστούν σε υποβρύχιες συνθήκες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους εξαιτίας αυτής της δυσκολίας.
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» παρουσιάζει ένα γάντι που δημιούργησε το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο του να πιάνει εύκολα και χωρίς να του γλιστρούν από το χέρι κάθε είδους αντικείμενα. Το γάντι αυτό είναι σχεδιασμένο με έμπνευση από τα χταπόδια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δύτες για κάθε είδους υποβρύχια εργασία αλλά μπορεί να υπάρχει και στα σπίτια για να μπορεί να πιάσει κάποιος ένα αντικείμενο που έπεσε μέσα στο νερό (πισίνα, λεκάνη τουαλέτας κ.α).
«Υπάρχουν κάποιες κρίσιμες στιγμές όταν αυτή η δυσκολία στην αφή μετατρέπεται σε πραγματικό μειονέκτημα. Η φύση προσφέρει ορισμένες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και έτσι η ομάδα μας εξέτασε στράφηκε στην φύση για να βρούμε κάποιες ιδέες.
SCIENCE X: PHYS.ORG, MEDICAL XPRESS, TECH XPLORE
Τα χταπόδια ήταν μια προφανής επιλογή άντλησης ιδεών» αναφέρει ο Μάικλ Μπάρτλετ, μηχανολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Virginia Tech στις ΗΠΑ μέλος της ερευνητικής ομάδας. Τα χταπόδια έχουν οκτώ μακριά πλοκάμια που είναι ικανά να κρατούν αντικείμενα κάθε τύπου και επιφάνειας μέσα στο νερό. Τα πλοκάμια του χταποδιού διαθέτουν ισχυρές βεντούζες που ελέγχονται από το μυϊκό και νευρικό σύστημα του. Το γάντι διαθέτει ρομποτικές βεντούζες στις οποίες είναι τοποθετημένοι αισθητήρες οι οποίοι διαπιστώνουν πόσο μακριά είναι ένα αντικείμενο και όταν το πλησιάσουν δίνουν στον μηχανισμό για να ενεργοποιηθεί και οι βεντούζες να το πιάσουν.