Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας. Είναι το καινούργιο project του υπουργείου Εργασίας για να επιταχύνει την απονομή των συντάξεων. Καλοτάξιδο να είναι και μακάρι να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλα τα προηγούμενα projects. Για να είμαστε μες στο κατακαλόκαιρο του 2022 και να ασχολούμαστε με ένα πρόβλημα που το είχε αναδείξει ο πρωθυπουργός τον… Νοέμβριο του 2020! Μιλάμε για τεράστια επιτυχία.
Αλλά, οπωσδήποτε δεν μπορεί να συγκριθεί το Δωμάτιο Επικοινωνίας, με το… Δωμάτιο Πανικού, που έχει δημιουργηθεί στον πολύπαθο κλάδο του επισιτισμού. Με ευθύνη (πάλι) του υπουργείου Εργασίας, περίπου 400.000 εργαζόμενοι, θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτό, όταν θα καλούνται να αποδέχονται την εξαήμερη απασχόληση που θα τους προτείνει ο εργοδότης τους, χωρίς την ανάλογη προσαύξηση. Ή ακόμα χειρότερα, όντας ανασφάλιστοι.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άργησε. Και άργησε πάρα πολύ. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, που ορίζει πενθήμερη απασχόληση, υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο. Η επέκτασή της, ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μόλις μέρες. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες επιχειρηματίες, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, κλήθηκαν λόγω ΣΣΕ να αποδεχτούν την πενθήμερη εργασία, ενώ είχαν ήδη συμφωνήσει σε εξαήμερη απασχόληση με τους εργαζόμενούς τους. Τώρα, θα έπρεπε να τροποποιήσουν το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα και, ενδεχομένως να έπρεπε να πραγματοποιήσουν και προσλήψεις. Αλλιώς ο εργαζόμενος που δουλεύει πενθήμερο, να επιστρατευθεί για εξαήμερη εργασία, θα συνιστούσε καταστρατήγηση της ΣΣΕ.
Εκεί όμως έρχεται το υπουργείο Εργασίας. Φέρνει εγκύκλιο και ανοίγει τον δρόμο της εξαήμερης απασχόλησης «από το παράθυρο». Αρκεί ο ίδιος ο εργαζόμενος να επικαλεστεί προσωπικό ή οικογενειακό λόγο! Οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν τι τους χτύπησε, οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές από συνδικάτα, εργατολόγους, κόμματα, το θέμα ανεβαίνει στα ΜΜΕ και η εγκύκλιος μένει στον «πάγο».
Μόνο που υπάρχει και έξτρα παρασκήνιο: Ορισμένοι εργοδότες του κλάδου φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έπρεπε να αρχίσουν να καταβάλλουν. Άλλοι πάλι, ενοχλήθηκαν διπλά από κάποια πρόστιμα που έριξε το ΣΕΠΕ για υπέρβαση ωραρίου εργασίας. Φρόντισαν λοιπόν να διαμαρτυρηθούν σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Και έτσι εφευρέθηκε η λύση της εγκυκλίου που θα έδινε την ευκαιρία της «τζάμπα» έκτης μέρας, άρα κάπως θα περιόριζε την γκρίνια και τις αντιδράσεις μερίδας εργοδοτών. Τόσο απλά, τόσο νοικοκυρεμένα.
Μόνο που δεν είχαν λογαριάσει οι εμπνευστές αυτής της «κωμωδίας», τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Πίστευαν ότι θα κατάφερναν να κρατήσουν χαμηλά την είδηση. Δεν περίμεναν ότι θα έπαιρνε διαστάσεις. Σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο, πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο!
Το ζητούμενο είναι ότι οι εργαζόμενοι, πάλι είναι ριγμένοι. Οι εργοδότες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταβάλλουν την προσαύξηση κατά 30% για την έκτη ημέρα εργασίας την εβδομάδα, όπως ορίζει ο νόμος. Μαθαίνουμε ότι δίνουν λίγα, πολύ λίγα έως ελάχιστα. Και οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν. Άρα, η «καυτή πατάτα» επιστρέφει σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, δηλαδή στο υπουργείο Εργασίας! Για να δούμε, θα ενεργοποιήσουν την εγκύκλιο ή όχι;
Εάν δηλαδή θα επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρότερου (λέγεται και ζούγκλα), ή το δίκαιο των… εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το Δωμάτιο Πανικού ήρθε για να μείνει…