Ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με τη συμμετοχή στρατιωτικών αντιπροσωπειών από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Οι συνομιλίες κράτησαν τρεισήμισι ώρες, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι η Ρωσία διατύπωσε ένα πακέτο προτάσεων. Όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, «οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που συμμετείχαν στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις, υπέβαλαν προς εξέταση ένα πακέτο προτάσεων για την ταχύτερη δυνατή πρακτική λύση σε αυτό το ζήτημα».
Η Μόσχα αξιώνει να υπάρχει «έλεγχος και έρευνα των πλοίων για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο όπλων», αλλά και δέσμευση από το Κίεβο «να μην οργανώσει προκλήσεις».
Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk μετέδωσε ότι η συνάντηση ξεκίνησε στις 15:00 (ώρα Ελλάδος και ήταν κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με την πηγή του τηλεοπτικού καναλιού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Τουρκία πρότεινε να ενεργήσει ως εγγυητής της διαδικασίας αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα, ελπίζοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος των συνομιλιών - ο σχηματισμός ασφαλών διαδρόμων για την εξαγωγή σιτηρών και τη δημιουργία κατάλληλου συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη.
Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι διαθέτουν 20 φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα έτοιμα να φορτωθούν γρήγορα με ουκρανικά σιτηρά.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, ωστόσο εκατομμύρια τόνοι σιταριού παραμένουν σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο ή έχουν ναρκοθετηθεί και αποκλειστεί από τον στόλο της Μόσχας.
Πριν από τον πόλεμο, το μεγαλύτερο σημείο μεταφόρτωσης των ουκρανικών σιτηρών ήταν το λιμάνι της Οδησσού, μέσω του οποίου διακινούνταν το 12% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού. Σε αυτές τις ποσότητες , πρέπει να προστεθούν επίσης σχεδόν το 50% από τις παγκόσμιες εξαγωγές ηλιελαίου.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι «όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία». Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών,οι Ρώσοι προσπαθούν να στερήσουν έσοδα από το Κίεβο: «Ξέρουν ότι αν εξάγουμε, θα λάβουμε κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και αυτό θα μας ενδυναμώσει».