Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Κερδισμένη βγαίνει μέχρι σήμερα η Ρωσία στο οικονομικό «μέτωπο», όπως αυτό διαμορφώνεται περίπου τεσσερισήμισι μήνες από το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και παρά τους πολλαπλούς γύρους κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη χώρα.
Μόλις προχθές, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 70 δισ. δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ανοδική πορεία του συνεχίζεται και τον Ιούλιο. Πρόκειται για μέγεθος το οποίο στηρίχθηκε στην αύξηση των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και κυρίως στην κάθετη αύξηση των ενεργειακών τιμών.
Στο πεδίο των ισοτιμιών, το ρούβλι εμφανίζεται ενισχυμένο έναντι του δολαρίου λόγω του αυξημένου εμπορικού πλεονάσματος και των αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων, καταγράφοντας φέτος μια από τις καλύτερες επιδόσεις έναντι άλλων νομισμάτων, ενώ ταυτόχρονα το ευρώ αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου, χάνοντας ακόμη και το όριο της απόλυτης ισοτιμίας.
Για την αγορά ενέργειας ούτε λόγος να γίνεται. Η Ευρώπη έχασε τη… γη κάτω από τα πόδια της και τώρα αναζητεί λύσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να μην ξεμείνει από φυσικό αέριο και αναγκαστεί να κάνει χρήση της ενέργειας με το δελτίο.
Με άλλα λόγια, η Δύση εδώ και καιρό φαίνεται ότι ρίχνει «άσφαιρα πυρά» στη Ρωσία, η οποία, στο μεταξύ, επιμένει και στο επιχειρησιακό πεδίο, όπου έθεσε υπό τον έλεγχό της σημαντικό μέρος της Ουκρανίας. Ποια θα είναι λοιπόν τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και αρχίσει ο πολυπόθητος ειρηνευτικός διάλογος με τον πρόεδρο Πούτιν;