Για ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ενίοτε διαφορετικών φιλοσοφιών μίλησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την απογευματινή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.
Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση και στη φιλοσοφία, δηλαδή τι κράτος επιθυμούμε, πόσο ενωμένο, σταθερό και λειτουργικό θα είναι. Σημείωσε ακόμη πως σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση υπάρχει σύγκλιση, αλλά και απόκλιση.Κάποια στιγμή, ανέφερε, θα καταλήξουμε ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι κοινές απόψεις και τοποθετήσεις, πού υπάρχει συμφωνία, που υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης και που υπάρχει διαφωνία.
Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, τότε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα επανέλθουν να δουν ποια δυνατότητα πάρε - δώσε υπάρχει, πού και πώς. Αυτή, είπε, είναι η τεχνική της διαπραγμάτευσης, όπως εμείς την προτείναμε και δεν υπήρξε αντίθεση.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί «σταθερή πρόοδος» στο θέμα της διακυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό και τεράστιο θέμα. Είναι, πρόσθεσε, πολύ δύσκολα τα θέματα που συζητούνται, υπάρχουν σημεία συμφωνιών και σημεία διαφωνιών γι αυτό και γίνονται οι συναντήσεις. Ο κ. Ντάουνερ είπε ακόμη ότι το κεφάλαιο της διακυβέρνησης έχει πολλά υποκεφάλαια και σήμερα διεξήχθη συζήτηση το θέμα της νομοθετικής εξουσίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ