Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, με την Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει πολλαπλά μέτωπα. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Φωκίδα, κοντά στην Άμφισσα, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής.
Εντωμεταξύ εκκενώθηκε η βόρεια πλευρά της Ιτέας, καθώς η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας να φτάσει στον εθνικό δρυμό του Παρνασσού., Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Ωστόσο, ο άνεμος έχει πέσει και υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
Όπως φαίνεται η πυρκαγιά της Φωκίδας ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι
Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "ΟΛΥΜΠΟΣ". Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.
Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Τα κρίσιμα σημεία
Ολοκληρώθηκε ο η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην 'Αμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.
Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση , θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και από ότι προκύπτει από την απόφαση του συντονιστικού οι περιοχές στις οποίες θα ρίξουν το κύριο βάρος τους, είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονται οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.
Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας - Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο 'Αμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς.
Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλη νύχτα θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτωπα της φωτιάς μέχρι το πρώτο φως της μέρας όταν αναμένεται να επανέλθουν και πάλι τα εναέρια μέσα, ιδιαίτερα ενισχυμένα, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς. Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.
Στο Κρανίδι: Στις φλόγες ξενοδοχείο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή, Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα.
Στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, «υπάρχει μία αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓ
Φωτιά στις εγκαταστάσεις του Τουριστικού συγκροτήματος του ΑΜΑΝ ΖΟΕ στην Ερμιονίδα.
Όσον αφορά τους ενοίκους της ξενοδοχειακής μονάδας, ο Γιάννης Γεωργόπουλος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες».
Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς», συμπληρώνοντας ότι «ευτυχώς έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».
Ισχυρά πύρινα μέτωπα υπάρχουν και στο Καμπί Ζακύνθου, αλλά και σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος.
Στην Ηλεία
Σε ύφεση είναι η φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία, όπου είχε αναζωπυρωθεί νωρίτερα η πυρκαγιά στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης. Καθώς οι φλόγες κινούνταν προς το χωριό Λάττα, εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.
«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική. Ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα “καντηλάκια”, στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα, ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».
Στο Άγιο Όρος
Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης. Επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα. Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.
Στην περιοχή Βρυσούλα Σχηματαρίου Βοιωτίας, έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων. Ο δήμος Τανάγρας έδωσε εντολή προληπτικής εκκένωσης για το Δήλεσι. Χάρη στις προσπάθειες των εναέριων και επίγειων μέσων, η φωτιά μέσα σε 4 ώρες τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
52 δασικές πυρκαγιές
52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.
Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι εκτιμάται ότι η φωτιά θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα.
Στο «κόκκινο» και αύριο
Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4⃣ : Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.