Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η ακύρωση μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή όπως καταγγέλλουν το ΗΠΑΡχω και ο διευθυντής Μεταμοσχευτικού του νοσοκομείου δεν εργάζονται οι αναισθησιολόγοι Σαββατοκύριακο.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω, Χριστίνα Θεοδωρίδου, η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρα σε θάνατο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΗΠΑΡχω στις 30/6/2022 ένα ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δε μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
«Αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο» επισημαίνει η κα Θεοδωρίδου και συμπληρώνει «Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω διαχρονικά έχει γνωστοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας (ενηλίκων ανηλίκων) τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά όπως είναι φανερό χειροτέρεψαν φτάνοντας στο σημείο να μη μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολύτιμα μοσχεύματα χαρίζοντας ζωή».
«Με αφορμή αυτό το άκρως καταδικαστέο γεγονός ζητάμε άμεσα τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να μεριμνήσουν για :
• την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους
• ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση
• να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί»
• να εγκαινιαστεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών με στόχο, την βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων».
Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα. Δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο, ασθενείς τόσο κοντά στο θάνατο να αντιμετωπίζονται από το σύστημα που υποτίθεται μεριμνά γι’ αυτούς με τόση σκληρότητα, αδιαφορία και απανθρωπιά. Τέτοιου είδους γεγονότα, όπως λέει, δεν αρμόζουν στη κοινωνία μας. Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για άμεσες ενέργειες υιοθετώντας τις προαναφερόμενες προτάσεις μας ώστε να διορθωθούν όλα αυτά τα προβλήματα που θανατώνουν τη μεταμόσχευση με επακόλουθο, να κερδίσει η ίδια η ζωή.
Ενώ, και ο διευθυντής Μεταμοσχευτικού στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσουλφάς μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ επεσήμανε «Έχουμε έλλειψη αναισθησιολόγων διότι προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα» και συμπλήρωσε «Είναι οι πάντες ενημερωμένοι, δεν βρίσκονται αναισθησιολόγοι σε θέσεις ΕΣΥ αλλά έχει προταθεί από το ΑΠΘ και τον διευθυντή να προκηρυχθούν οι θέσεις πανεπιστημιακές για να λυθεί το πρόβλημα ή όποια άλλη λύση είναι εφικτή».
Ενώ, δήλωσε ότι για το θέμα ήταν ενήμερος ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και δεν έγινε τίποτα. Τα προβλήματα που υφίσταται η μεταμόσχευση είναι γνωστά στο υπουργείο πάνω από ένα χρόνο τώρα, όπως είπε, και δεν έχουν κάνει τίποτα.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος
Το μόσχευμα ευτυχώς δεν πήγε χαμένο. Το έλαβε στην Αθήνα ένας 52χρονος.
Με ανάρτησή του στα social media ο χειρουργός Μεταμοσχεύσεων Σπύρος Βερναδάκης ενημέρωσε ότι η μη αξιοποίηση του ηπατικού μοσχεύματος από το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης εφημερευόντων αναισθησιολόγων στο εν λογω νοσοκομείο, μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία στις 02/07/2022 σε έναν 52χρονο λήπτη με PSC στο «ΛΑΙΚΟ» νοσοκομείο της Αθήνας. Κινητοποιήθηκε μια ομάδα 25 ατόμων (Χειρουργοί, Αναισθησιολόγοι, Νοσηλευτές Χειρουργείου, Νοσηλευτές Αναισθησιολογικού, Τραυματιοφορείς κ.α .) και μάλιστα χωρίς να εφημερεύει κανείς από αυτούς.
«Είμασταν όλοι εκεί γιατί το καθήκον το απαιτούσε, γιατί η ανθρωπιά και το φιλότιμο πρωτοστατούσε….Όμως το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος! Την ανεπάρκεια ενός συστήματος υγείας μιας Ευρωπαϊκής, προοδευτικής χώρας (όπως οι άρχοντες αυτής θέλουν να πιστεύουν) , την ανεπάρκεια του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενός εθνικού συστήματος υγείας που από την ίδρυσή του έως και σήμερα, βασίζεται στο φιλότιμο, στην καλή θέληση, στην αυταπάρνηση και στην ανθρωπιά αυτών που το υπηρετούν!!! Ενώ την ίδια ώρα οι ιθύνοντες σφυρίζουν αμέριμνα και πετούν χαρταετό αφού απ´ ό,τι φαίνεται νομίζουν ότι οι μεταμοσχεύσεις γίνονται με την «επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος».
Όμως έως πότε; Και στο φιλότιμο και στην καλή θέληση, υπάρχουν όρια!!! Προς όλους τους υπεύθυνους για αυτή την τραγική εικόνα της χώρας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων: «Αφήστε τις αερολογίες, τα δήθεν εθνικά σχέδια για τις μεταμοσχεύσεις, τα 5 «κλειδιά» των μεταμοσχεύσεων (το ακούσαμε κι αυτό φέτος-νέα μόδα!!!). Ενισχύστε το σύστημα υγείας έμπρακτα με έμψυχο εκπαιδευμένο υλικό. Δώστε τις προτεραιότητες που αρμόζουν για την αναβάθμιση του επιπέδου των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Αν δεν γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει, ρωτήστε αυτούς που κάνουν τις μεταμοσχεύσεις. Αυτοί ξέρουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα! Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει να πάει μπροστά ο τομέας των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα!» αναφέρει στη συνέχεια της ανάρτησης του ο κ. Βερβαδάκης.