Πρεμιέρα με τη γέννηση του Σύμπαντος για το James Webb

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 11:39
UPD:12:53
ESA/ATG medialab
A- A A+

Με ανυπομονησία περιμένει η επιστημονική κοινότητα την πρώτη εικόνα που θα στείλει το James Webb, το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα. Τους τελευταίους έξι μήνες το τηλεσκόπιο πραγματοποιεί ρυθμίσεις και δοκιμές των οργάνων και συστημάτων του. Στο πλαίσιο αυτό το τηλεσκόπιο κατέγραψε κάποιες δοκιμαστικού χαρακτήρα εικόνες του Σύμπαντος οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν με τη NASA να έχει ανακοινώσει ότι η πρώτη «επίσημη» φωτογραφία του θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 12 Απριλίου.

Ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έκανε γνωστό το περιεχόμενο αυτής της πρώτης εικόνας. «Θα είναι η πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Θα είναι το πιο μακρινό σημείο του Σύμπαντος που έχει δει η ανθρωπότητα και αυτό είναι μόλις το πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων του James Webb» δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον.

Οι εικόνες που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 12 Ιουλίου θα είναι σύμφωνα με την NASA εντυπωσιακές όσον αφορά την ποιότητα τους (ανάλυση, χρωματική παλέτα κ.α.) ενώ παράληλα θα δημοσιευθούν και σημαντικά αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις φαματικές καταγραφές και αναλύσεις του τηλεσκοπίου.

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της προετοιμασίας του τηλεσκοπίου για να το παραδώσουμε στην επιστημονική κοινότητα βρισκόμαστε πλέον προ των πυλών της έναρξης μιας συναρπαστικής περιόδου ανακαλύψεων για το Σύμπαν. Η δημοσίευση των πρώτων έγχρωμων εικόνων του James Webb θα προσφέρει μια μοναδική στιγμή κατά την οποία πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια παύση για λίγο και να θαυμάσουμε μια θέα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτές οι εικόνες θα είναι το αποκορύφωμα της αφοσίωσης, του ταλέντου και των ονείρων πολλών ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα θα είναι μόνο η αρχή» δήλωσε πρόσφατα ο Ερικ Σμιθ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του James Webb. 

Το James Webb βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χλμ. από τη Γη, σε ένα σημείο ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο που του προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παρατηρήσης. Από αυτό το σημείο θα μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι και σε χαμηλή θερμοκρασία συνθήκες που είναι απαραίτητες για να γίνουν μεγάλου εύρους και καλής ποιότητας παρατηρήσεις. 

Θα εξερευνήσει με πρωτοφανή λεπτομέρεια το Σύμπαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του. Θα μπορεί να διεισδύει σε περιοχές και κοσμικές δομές που τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούν ενώ επίσης θα μπορεί να αναλύει τις συνθήκες εξωπλανητών και να διαπιστώνει αν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μάθουμε νέα στοιχεία για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος, τον σχηματισμό των άστρων και των πλανητών ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και πολλές ακόμη ανακαλύψεις τις οποίες δεν αναμένουμε και δεν έχουμε καν σκεφτεί.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς