Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα «βήμα καλής θέλησης» για τη διευκόλυνση των αποστολών σιτηρών.
«Στις 30 Ιουνίου, ως βήμα καλής θέλησης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί στο νησί Zmiinyi (Φιδονήσι) και απέσυραν τη φρουρά που βρισκόταν εκεί. Έτσι, αποδευκνύεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν εμποδίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτή η απόφαση δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να κάνει εικασίες για το θέμα της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης, επικαλούμενο την αδυναμία εξαγωγής σιτηρών λόγω του απόλυτου ελέγχου της Ρωσίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η μπάλα πλέον βρίσκεται στην ουκρανική πλευρά, την οποία κατηγορεί ότι δεν έχει καθαρίσει ακόμη τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα παραθαλάσσιά της, μεταξύ των οποίων και των υδάτων του λιμανιού.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.
Τι αναφέρει η ουκρανική πλευρά
Η Ουκρανία έχει προηγουμένως δηλώσει ότι δεν απομακρύνει τις νάρκες από τα ύδατα γύρω από το λιμάνι, καθώς χρειάζονται ως αμυντικό μέτρο ενάντια στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που πλησιάζει τις νότιες ακτές της Ουκρανίας και εξαπολύει θαλάσσιες επιθέσεις στις πόλεις Οδησσό και Μικολάιβ.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι. Οι σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν μάλιστα φωτογραφίες με εξοπλισμό που φαίνεται να φλέγεται στο σημείο.
Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Φιδονήσι. «Δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στο Φιδονήσι», δήλωσε ο επικεφαλής του προεδριδκού γραφείου, Άντρι Γερμάκ. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά», έγραψε στο Twitter.
Πιο αιχμηρός ο διοικητής της περιφέρειας Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, σχολίασε ότι η ρωσική απόσυρση από το στρατηγικής σημασίας νησί της Μαύρης Θάλασσας υποδηλώνει ότι η ρωσική δήλωση ότι ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης είναι ένα κυνικό τέχνασμα για να συγκαλύψει μια ήττα. «Ανυπομονούμε για ένα βήμα καλής θέλησης στη Χερσώνα στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.
Γιατί είναι σημαντικό το Φιδονήσι
Το Φιδονήσι είναι ένα μικροσκοπικό, απόκρημνο και σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο κομμάτι γης στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ουκρανίας. Ιστορικά ήταν ρουμανικό έδαφος μέχρι που παραχωρήθηκε το 1948 στη Σοβιετική Ένωση, η οποία το χρησιμοποιούσε ως βάση ραντάρ.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φιδονήσι είχε ιδιαίτερη και συμβολική σημασία στον πόλεμο. Έγινε γνωστό με την περιβόητη ρωσική επιχείρηση στο Φιδονήσι, κατά την οποία 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και τελικά κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.
«Εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να καταλάβουν το Φιδονήσι και εγκαταστήσουν τα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, θα ελέγχουν τη θάλασσα, τη γη και τον αέρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και στη νότια Ουκρανία», δήλωνε τον Μάη στο BBC ο Ουκρανός ειδικός Ολεχ Ζντάνοφ.
Στο ίδιο μήκος το gzeromedia χαρακτήριζε το Φιδονήσι ένα μικρό βράχο με μεγάλη σημασία. «Εάν ο στρατός του Πούτιν είναι σε θέση να εγκαταστήσει εκεί αεράμυνες μεγάλης εμβέλειας και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, αυτό θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του Κιέβου να υπερασπιστεί ολόκληρη τη νοτιοδυτική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με το gzeromedia, ο ρωσικός έλεγχος του νησιού αποτελούσε μια αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, υποστηρίζοντας ότι η η Μόσχα χρησιμοποιούσε το Φιδονήσι για να στηρίξει το ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας που εμπόδιζε τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών και μαγειρικών ελαίων να φτάσουν στον υπόλοιπο κόσμο.
naftemporiki.gr