Τεχνολογικά είμαστε πλέον έτοιμοι να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη και γενικότερα να πραγματοποιήσουμε επανδρωμένες αποστολές σε περιοχές του ηλιακού συστήματος μακρύτερα από τη Σελήνη. Όμως υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την υλοποίηση αυτών των αποστολών με βασικότερο την διατροφή των αστροναυτών και των ατόμων που θα διαμένουν αρχικά σε βάσεις που θα δημιουργηθούν σε άλλους πλανήτες και αργότερα σε κατοικίες που θα φτιαχτούν εκεί.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται διαφόρων ειδών επαναστατικές τεχνολογίες καλλιέργειας φρέσκων τροφών σε συνθήκες μικροβαρύτητας και γενικότερα σε διαστημικές συνθήκες. Οι περισσότερες από αυτές κάνουν χρήση τεχνητού φωτός για την ανάπτυξη των φυτών και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ και του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Food» παρουσιάζει μια μέθοδο που ανέπτυξε με την οποία επιτυγχάνεται φωτοσύνθεση άνευ.. φωτός. Με απλά λόγια πρόκειται για μια μέθοδο τεχνητής φωτοσύνθεσης που γίνεται στο απόλυτο σκοτάδι.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο ηλεκτρόλυσης που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και τον ηλεκτρισμό σε αιθανικό οξύ που αποτελεί το βασικό συστατικό του ξυδιού. Στη συνέχεια οι οργανισμοί που παράγουν τροφές καταναλώνουν το αιθανικό οξύ για να αναπτυχθούν σε συνθήκες σκότους. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την καλλιέργεια τροφίμων στη Γη όσο κυρίως σε άλλους κόσμους όπου οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν είναι καθόλου φιλικές στην καλλιέργεια φυτών.
MARCUS HARLAND-DUNAWAY/UCR
Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από τα φυτά που αναπτύχθηκε στο σκοτάδι με τη νέα μέθοδο.
«Σκεφτείτε κάποια μέρα την ύπαρξη εγκαταστάσεων στον Άρη στις οποίες θα καλλιεργούνται τομάτες και πόσο αυτό θα ωφελεί όσους ζουν εκεί» δηλώνει η Μάρθα Ορότζκο Καρνταχένας, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Φυτικού Μετασχηματισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ριβερσάιντ.
«Αν προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από το ηλιακό φως θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο πολλά είδη φυτών με τρόπο παρόμοιο που αναπτύσσονται τα μανιτάρια δημιουργώντας έτσι ένα είδος βιομηχανίας τροφίμων» αναφέρει Φένγκ Τζιάο του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ.