Στόχος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα ενότητας, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο χώρο που θα διεξαχθεί η σύνοδος, μαζί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Νομίζω ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος και είναι να μεταδοθεί ένα μήνυμα ενότητας από τους συμμάχους», είπε ο Σάντσεθ στην κοινή του δήλωση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στον χώρο της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.
«Ένα μήνυμα ενότητας από τις δημοκρατίες που συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τις αξίες της ελευθερίας, τον πολιτικό πλουραλισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και επίσης την υπεράσπιση μιας διεθνούς τάξης με βάση κανόνες», είπε ο Σάντσεθ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται «για την πρώτη σύνοδο κορυφής στην ιστορία του ΝΑΤΟ που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ηγετών», προσθέτοντας ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης εταίροι από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού- Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια νέα στρατηγική αντίληψη για το ρόλο του ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο», καθώς και αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να ενισχύσει τις δυνάμεις άμεση αντίδρασης.
«Αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής και η Ισπανία έχει παράσχει τις τέλειες, τις καλύτερες δυνατότητες για τη διεξαγωγή της, εδώ στη Μαδρίτη», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ , ευχαριστώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη συμβολή της Μαδρίτης στη συμμαχία
Στη Μαδρίτη, οι ηγέτες θα εγκρίνουν τη νέα Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας, η οποία θα καθορίζει τις κοινές θέσεις του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία και θα απευθύνεται για πρώτη φορά στην Κίνα.
Η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ αναθεωρείται και ενημερώνεται περίπου κάθε 10 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και για τελευταία φορά εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010.
«Θα συμφωνήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία για να τη βοηθήσουμε να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είπε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε:
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη στήριξή μας, επειδή η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα μια βαρβαρότητα, την οποία δεν έχουμε δει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».