Κυρ. Μητσοτάκης: Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά των γνήσιων ευρωπαίων

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 20:18
UPD:28/06/2022 17:32
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Μια ανταλλαγή φοιτητών έγινε γρήγορα μια ακαδημαϊκή συνεργασία, και από τους 37 πρώτους φοιτητές που συμμετείχαν το 1987 φτάσαμε τους 6500 φοιτητές που έκαναν χρήση του προγράμματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus.

Ο κ.Μητσοτάκης-η ομιλία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη- τόνισε ότι το Erasmus έφερε κοντά νέους και νέες από όλα τα σημεία της Ευρώπης οι οποίοι ανταλλάσσοντας τις τοπικές τους αναφορές, προσέφεραν στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η προηγούμενη γενιά του Erasmus αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην πολιτική οικονομική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης.

"Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπετέλ δηλώνει ακόμη ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη και τη Νομική της σχολή. Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια επίδραση" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

 

«Σημαντικό επαγγελματικό προσόν»

Η συμμετοχή στο Erasmus συνιστά ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν, πιστοποιώντας πολλές ικανότητες, που πολύ δύσκολα θα τις αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης" ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του, ενώ εξήρε τον καταλυτικό ρόλο του Erasmus στην διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας στους νέους από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο πρόγραμα κόντρα στη "φθηνή δημαγωγία που θέλει την Ευρώπη πηγή όλων των κακών".

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι πρόγραμμα που υποστηρίζει καθηγητές και δασκάλους που μπορούν να μάθουν νέα πράγματα, και διευρύνει το γνωστικό τους αντικείμενο, ενώ -όπως είπε- σχολεία μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

"Για την Ελλάδα το πρόγραμμα παραμένει ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα, και συμβάλλει στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων μας. Θεσπίζουμε εσωτερικό Erasmus προκειμένου να διευρύνουν το γνωστικό πεδίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές.Το ζητούσαν τα πανεπιστήμια, και οι φοιτητές πιστεύω ότι θα αγκαλιάσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εντός της χώρας πολύτιμη εμπειρία, και να έρθουν σε επαφή με νέα γνωστικά αντικείμενα" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι το Εrasmus ήταν και παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός των νέων ευρωπαίων, καλλιεργώντας το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια στην ενωμένη Ευρώπη.

"Είχε πρόγραμμα, είχε μεγάλη συμβολή στη διάπλαση νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα και χώρα την Ευρώπη, η οποία δεν ταύτισε την ΕΕ με τις επιδοτήσεις ή την πηγή όλων των κακών όπως τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η γενιά αυτή αντιστάθηκε στον αντιευρωπαϊσμό" τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

 

Το  Erasmus plus

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο Erasmus plus που θεσπίζεται από την κυβέρνηση και αφορά φοιτητές σπουδαστές και μαθητές, ενώ είπε ότι μέχρι τώρα για τη λειτουργίά του προγράμματος έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια ευρώ.

"Είναι στοίχημα ευρωπαϊκό και εθνικό. Παίρνει νέα διάσταση, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στην περιοχή μας, την ακρίβεια στις κοινωνίες, την εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει ο λαϊκισμός και η ευρωπαϊκή αμφισβήτηση που εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης.

Σε μια τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν την Ευρώπη πρωταγωνιστή. Την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα" είπε ο κ.Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραπέμποντας σε βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο.

"Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά των γνήσιων ευρωπαίων, επειδή έφερε κοντά νέους από όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για κάθε εργαζόμενο, ώστε να περνούν όλοι χρόνο στην Ευρώπη να ενσωματώνονται σε αυτή είπε ο Ουμπέρτο Έκο" κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά του Erasmus+ στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, καθώς και στην κινητικότητα νέων και την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Δέκα εκατομμύρια πολίτες από όλη την Ευρώπη έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία που τους έδωσε το πρόγραμμα Erasmus+ να μετακινηθούν για να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+ είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και μας μεταφέρουν, μέσα από τις εμπειρίες τους, την εικόνα της Ευρώπης ως χώρου ελευθερίας και ευκαιριών. Είναι η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη των κοινών αξιών, η Ευρώπη των πολλαπλών δυνατοτήτων. Ο εορτασμός των 35 ετών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ σηματοδοτεί:

• 35 χρόνια κινητικότητας νέων, συνεργασίας στην καινοτομία, ανταλλαγής καλών πρακτικών, συμμετοχής στα κοινά, πρωτοβουλιών, δράσεων,

• 35 χρόνια μάθησης, κατάρτισης, εθελοντισμού, αθλητισμού,

• 35 χρόνια εμπειριών ζωής, γνωριμιών με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη, με άλλες κουλτούρες, συνήθειες και παραδόσεις,

• 35 χρόνια οικοδόμησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζουμε 35 γενιές Ελληνόπουλων που όχι απλώς σπούδασαν στην Ευρώπη αλλά βίωσαν την Ευρώπη. Γιορτάζουμε και πολλούς Ευρωπαίους που επέλεξαν την Ελλάδα ως προορισμό για αυτό το μαθησιακό μεγάλο πείραμα ανταλλαγών, που έμαθαν τη γλώσσα μας, έζησαν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του λαού μας, έκαναν την Ελλάδα κομμάτι της ζωής τους. Μέσα από τις διαδοχικές γενιές των συμμετεχόντων, το Erasmus έγινε συνώνυμο της Ευρώπης των ανοιχτών οριζόντων, των αξιών, της αλληλοκατανόησης, της ειρηνικής συνύπαρξης. Έγινε ψυχή, συνείδηση και ταυτότητα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.»

Ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Κώστας Δέρβος, δήλωσε: «Οι νέοι και οι νέες μας είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να μάθουν και να ανακαλύψουν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, νέες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλά και να κάνουν φίλες και φίλους από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Να γνωρίσουν την Ευρώπη μας, την κοινή μας ταυτότητα και να βιώσουν όλα όσα μοιραζόμαστε. Την νέα περίοδο που έχει ξεκινήσει δυναμικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος διπλασιάστηκε και πλέον αγγίζει τα 26,2 δις, επιτέποντας να δοθούν περισσότερες δυνατότες συμμετοχής σε περισσότερους πολίτες.»

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ανέφερε: «Το Erasmus+ είναι το αγαπημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό που έχει συντελέσει στο να δημιουργηθεί και να σφυρηλατηθεί η Ευρωπαϊκή συνείδηση. Μπορούμε να πούμε ότι, μετά από 35 χρόνια, που μετακινούνται νέοι, εκπαιδευτικοί, διάφορες σχολικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, έχει φτιαχτεί αυτό που λέγεται Generation Erasmus+, και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από αυτό, προσφέρει και μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία. Μέσα στο πλαίσιο, το “framework” του προγράμματος, περιλαμβάνονται οι εθνικές προτεραιότητες για την εκπαίδευση. Έτσι μπορεί να δημιουργήσει έναν ανασχηματισμό και μετασχηματισμό του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος, κάτι που πέτυχαν χώρες όπως Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή