«Ο τουρισμός ξαναπαίρνει τη θέση του ως στυλοβάτης της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό του στη ενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, υπογραμμίζοντας τις «εξαιρετικά ενθαρρυντικές» προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί στην έλλειψη προσωπικού στον κλάδο η οποία - όπως παρατήρησε - «γίνεται απειλητική» και «απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης».
Τα νέα «στοιχήματα»
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο κλάδος πλήρωσε βαρύ το τίμημα της πανδημίας, όμως με τη στήριξη και της πολιτείας έμεινε όρθιος συγκρατώντας τις απώλειες, θωρακίζοντας την απασχόληση και διατηρώντας τον δυναμισμό του». Αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία, παρατήρησε ότι ο τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος και πάλι με νέα στοιχήματα γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστατώνει και πάλι τις διεθνείς μετακινήσεις, προκαλώντας κρίση στην ενέργεια και «έκρηξη» στις τιμές.
«Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών, μειώνοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα η κλιματική κρίση και η εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν πλέον ραγδαία και τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών» συνέχισε.
«Το ελληνικό brand στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως»
Επομένως, συμπλήρωσε, ο τουρισμός καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα. «Διαθέτει, άλλωστε, τα κατάλληλα όπλα: το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ολοκληρώνεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις.
«Ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός και για όσους εργάζονται σε αυτόν»
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στην έλλειψη προσωπικού στον κλάδο η οποία - όπως παρατήρησε - «γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά».
«Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη. Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, άλλωστε, γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση» επεσήμανε.
Τόνισε ακόμη πως η πολιτεία από την πλευρά της αναλαμβάνει την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση, αλλά και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας. «Δικός σας ρόλος, τώρα, είναι να φανείτε και πάλι πρωτοπόροι και ευρηματικοί στις προσαρμογές τις οποίες απαιτεί η νέα εποχή στον κλάδο. Ήδη η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα στο marketing του προϊόντος, παγκοσμίως. Ενεργοποιεί εφαρμογές που διευκολύνουν τα seamless ταξίδια. Ενώ απλοποιεί την περιβαλλοντική διαχείριση, βελτιώνοντας τη ζωή κατοίκων αλλά και επισκεπτών» είπε απευθυνόμενος στους φορείς του κλάδου.
Σημείωσε τέλος πως «ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία, περισσότερος εθνικός πλούτος, μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι. Αλλά και περισσότερες δουλειές στις πόλεις, στα ορεινά χωριά και, βέβαια, στα νησιά μας». «Με άλλα λόγια, όταν μιλάμε για τουρισμό μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο εθνικό μοχλό ανάπτυξης, στα κέντρα αλλά και στις περιφέρειες της πατρίδας μας» κατέληξε.
naftemporiki.gr