Aντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ η απόφαση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το βέτο που άσκησε η Αθήνα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός της FYROM «διάλεξε ένα δρόμο ο οποίος είναι αμφίβολος και ενέχει κινδύνους, ο οποίος πιο πολύ μας απομακρύνει παρά μας φέρνει κοντά στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει «καθόλα νόμιμο» το δικαίωμα προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο, προσθέτει όμως πως «το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ό,τι είναι νόμιμο είναι και επωφελές για τα συμφέροντα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».
Προσθέτει ακόμη πως για τα Σκόπια «δεν είναι απαραίτητος ο ρόλος του ηθικού αλλά του πραγματικού νικητή. Η πραγματική νίκη για τη χώρα μας είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παράλληλα με τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και αξιοπρέπειας».
Καταλήγοντας τονίζει πως η διαδικασία στη Χάγη «δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» και καλεί τον κ. Γκρούεφσκι να καταθέσει πρόταση για το νεό διαπραγματευτή της χώρας.
Πυρά δέχεται η κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζαεφ χαρακτήρισε έκανε λόγο για «βιαστική και λανθασμένη κίνηση» εκτιμώντας πως «με τον τρόπο αυτό ο κ. Γκρούεφσκι αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί λύση για το θέμα της ονομασίας, τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια που θα διαρκέσει η διαδικασία προσφυγής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ