Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μαζί του είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Ο Σολτς εχοντας δεχτεί κριτική για τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία, είχε δηλώσει, κάπως αμυντικά, ότι δεν θα επισκεπτόταν τη χώρα απλώς για να βγάλει φωτογραφία. Τι έχει επομένως να προσφέρει;
Το Κίεβο είναι γνωστό τι ζητάει, στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα σήμερα το πρωί ότι το Κίεβο θέλει βαρέα όπλα από τη Γερμανία, ιδιαίτερα τανκς Leopard και Marder.
Τα τανκς έχουν γίνει λίγο «κακή» λέξη στο Βερολίνο. Ο Σολτς υποσχέθηκε πυροβολικό και βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, αλλά η υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Η Γερμανία έχει στείλει άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια, αλλά, σε σύγκριση με το εθνικό ΑΕΠ, οι οικονομικές συνεισφορές της είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές τις αντίστοιχες από τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας.
Η Ουκρανία τον έχει κατηγορήσει ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Κίεβο με την επιθυμία να διατηρήσει κάποια σχέση με τη Ρωσία.
Αυτό είναι μια υποψία που θα πρέπει να κατευνάσει σήμερα, σχολιάζει το BBC, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο η ουκρανική ηγεσία που θα παρακολουθεί στενά τον Σολτς. Και οι ίδιοι οι Γερμανοί θέλουν επίσης να μάθουν τι είναι πραγματικά αυτός ο ηγέτης.
Ο Σολτς υποστηρίζει ότι έχει φέρει τη χώρα του σε μια νέα εποχή στην οποία η άμυνα και ο στρατός έχουν σημασία. Αλλά πέρα από τις δεσμεύσεις ότι θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τον γερμανικό στρατό, πολλοί αναρωτιούνται τι πραγματικά εννοεί, σημειώνει το BBC, τονίζοντας πως ακόμα κι όταν ποζάρει σήμερα για φωτογραφίες , αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία για αυτόν ώστε να πραγματοποιήσει αυτό που έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό, τη σαφήνεια.
Πάντως σε δηλώσεις του κατά τη μεταφορά του στο Κίεβο, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης αλλά και δέσμευση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να βοηθούν την Ουκρανία και τους πολίτες της. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild δήλωσε: «Δεν θέλουμε απλώς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική και ανθρωπιστική, αλλά και όσον αφορά για όπλα».
Η υποστήριξη θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τον αγώνα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία, διαβεβαίωσε ο Σολτς, χαρακτηρίζοντας «πολύ ασυνήθιστη» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία.
Ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στις κυρώσεις, οι οποίες- όπως είπε- έχουν μεγάλη σημασία. Συμβάλλουν «στην πιθανότητα η Ρωσία να εγκαταλείψει τη λειτουργία της και να αποσύρει ξανά τα στρατεύματά της. Γιατί αυτός είναι ο στόχος».
naftemporiki.gr