Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την εξουσία, η Άγκελα Μέρκελ κρίθηκε από ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ότι παραβίασε τα δικαιώματα ενός ακραίου κόμματος όταν παρενέβη σε μια πολιτική κρίση στις περιφερειακές εκλογές πριν από δύο χρόνια.
Η υπόθεση αφορά στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας στις αρχές του 2020, όταν παραβιάστηκε μία από τις βασικές αρχές της μεταπολεμικής πολιτικής συναίνεσης της Γερμανίας: τα κυρίαρχα κόμματα δεν πρέπει να συνεργάζονται με ακροδεξιούς σχηματισμούς.
Εκείνη την εποχή, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συζητούσαν με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για να εκλεγεί ως ηγέτης της Θουριγγίας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων. Έτσι, με τη βοήθεια των ψήφων των CDU και AfD, ο Τόμας Κέμεριχ εξελέγη πρωθυπουργός στη Θουριγγία το 2020. Ήταν η πρώτη φορά στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία που ένας πρωθυπουργός κρατιδίου είχε έρθει στην εξουσία με τη βοήθεια ψήφων από ένα κόμμα με ακραία γραμμή.
Η Μέρκελ παρενέβη ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του CDU «ασυγχώρητη» και επιμένοντας να ακυρωθεί η εκλογή του Κέμμεριτς. Όπως είπε πει, η εκλογή του Κέμμεριτς αντιπροσώπευε την παραβίαση μιας «θεμελιώδους πεποίθησης» για το CDU αλλά και για την ίδια, ότι δηλαδή δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια να κερδηθούν πλειοψηφίες με τη βοήθεια του AfD. Εκείνη η μέρα ήταν μια «κακή μέρα για τη δημοκρατία», είχε δηλώσει η Μέρκελ.
Ήταν μια αξιοσημείωτη κίνηση από μία καγκελάριο που είχε την τάση να κρατιέται μακριά από την κομματική πολιτική από τότε που παραιτήθηκε από την ηγεσία του CDU το 2018, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι η εκλογή του Κέμεριχ πυροδότησε έναν πολιτικό «σεισμό» στη Γερμανία που Βερολίνο. Οι ενέργειες του CDU στη Θουριγγία που έγινε αισθητός ως το Βερολίνο, φέρνοντας σε τεράστια αμηχανία την τότε πρόεδρο του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ‑Κάρενμπαουερ, η οποία τότε θεωρούνταν η κληρονόμος της Μέρκελ αλλά παραιτήθηκε από τη θέση της λίγες μέρες μετά.
Το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη ότι τα σχόλια που έκανε η είχαν πλήξει το δικαίωμα του AfD να «συμμετέχει στον πολιτικό ανταγωνισμό επί ίσοις όροις» και παραβίασε τη «θεμελιώδη αρχή της ουδετερότητας» που πρέπει να τηρούν οι κρατικοί αξιωματούχοι. Οι δικαστές επέκριναν επίσης την απόφαση της καγκελαρίας να δημοσιεύσει τα σχόλιά της στον κυβερνητικό ιστότοπο, λέγοντας ότι τα είχε αντλήσει από πηγές που «είχαν στη διάθεσή τους αυτοί και μόνο».
Είναι «ουσιώδες» οι κρατικοί θεσμοί να «διατηρούν την ουδετερότητά τους» όταν πρόκειται για πολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων. Αυτή η αρχή ισχύει και για την καγκελάριο, κατέληξαν οι δικαστές.
naftemporiki.gr