Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία» με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τροφοδοτώντας τη μακρά συζήτηση σχετικά με την επανένωσή τους.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία» με την Ελλάδα για μία διευθέτηση διαμοιρασμού, ώστε να μοιραστούν τα έργα τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Σημείωσε ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου».
«Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, και να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές».
Ο κ. Όσμπορν σημείωσε επίσης ότι «οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα Γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο Όσμπορν είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εξ ονόματος όλων των μελών του Βρετανικού Μουσείου».
Σημειώνεται ότι πέρυσι, ο Μπόρις Τζόνσον, μετέφερε την απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στα μέλη του Βρετανικού Μουσείου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης στον Guardian: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις… Οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την τοποθεσία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι δική τους υπόθεση».
Το AFP σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα Γλυπτά, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.