Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ζήτησε βοήθεια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επανεκλογή του κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζοντας τον αριστερό αντίπαλό του ως κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Κατά τη συνάντηση την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ακεραιότητας της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας της Βραζιλίας και όταν ο Μπολσονάρου ζήτησε βοήθεια, ο Μπάιντεν θέλησε να αλλάξει θέμα, είπε ένας από τους ανθρώπους.
Τα σχόλια του Μπολσονάρου στον Μπάιντεν σχετικά με τον αντίπαλό του, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απηχούσαν τις δημόσιες προειδοποιήσεις του για τον πρώην πρόεδρο.
Το γραφείο Τύπου της προεδρίας της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, ενώ το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως.
Η σχεδόν ωριαία συνάντηση, η πρώτη τους μετά την εκλογή του Μπάιντεν το 2020, πραγματοποιήθηκε κυρίως κατ' ιδίαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες. Ο Μπολσονάρου είπε στους δημοσιογράφους στη συνέχεια ότι αυτός και ο Μπάιντεν «μίλησαν επιφανειακά» για τις εκλογές. Σε δημόσια σχόλια στην αρχή της συνάντησής τους, ο Μπάιντεν είπε ότι η Βραζιλία έχει μια ζωντανή, χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατία και ισχυρούς εκλογικούς θεσμούς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπολσονάρου ακολουθεί τον Λούλα πριν από τις εκλογές στη Βραζιλία τον Οκτώβριο. Ο Λούλα θα κέρδιζε το 47% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο Μπολσονάρου θα έπαιρνε το 29%, έδειξε έρευνα της δημοσκόπησης Quaest την Τετάρτη.
Οι ΗΠΑ έχουν μια πάγια πολιτική να μην επιλέγουν πλευρά στις εκλογές άλλων εθνών, λέγοντας ότι η ψήφος πρέπει να αντανακλά τις επιθυμίες του λαού της χώρας.
Ωστόσο, οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν συχνά παρεκκλίνει από αυτό το ρητό, όπως όταν ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αντίθεσή του στο Brexit πριν από την ψηφοφορία. Και η ιστορία είναι γεμάτη με διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ που υποστηρίζουν ξένους ηγέτες που ήταν υποψήφιοι για εκλογές -- όπως ο Μπόρις Γέλτσιν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990.
Ο Μπολσονάρου, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα αμφιβολίες για τη νομιμότητα της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στη Βραζιλία στις 7 Ιουνίου, ο Μπολσονάρου ισχυρίστηκε ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία στις αμερικανικές εκλογές που κέρδισε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τις θεωρίες συνωμοσίας που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διέσπειρε με συνέπεια από τον Νοέμβριο του 2020.
naftemporiki.gr