Ηγέτες ΕΕ: Πρόθυμοι να ποζάρουν με τον Ζελένσκι - Απρόθυμοι για την ένταξη της Ουκρανίας

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 21:23
UPD:22:34
via REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER
A- A A+

«Η Ουκρανία είναι μία από εμάς. Βαδίζει προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στην πραγματικότητα το μέλλον της Ουκρανίας». Αυτά τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα εξέπεμψαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ  από την πρώτη στιγμή της Ρωσικής εισβολής, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δράττεται της ευκαιρίας ζητώντας άμεση ένταξη, τέσσερις  μόλις ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε η χώρα.

Το Κίεβο άλλωστε πίεζε εδώ και χρόνια για περαιτέρω ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτην την στιγμή βρίσκεται σε ισχύ συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι θετικές προοπτικές φάνηκε να «γκριζάρουν» εκτιμά η Washington Post, που αναλύει τα δεδομένα

 Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι «27»  θα χορηγήσουν στην Ουκρανία «καθεστώς υποψήφιας» - ένα πρώτο βήμα στη μακρά πορεία προς την ένταξη - ή κάποιου είδους συμβολικό καθεστώς «προένταξης», λένε διπλωμάτες. «Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι η Ουκρανία, μάλλον θα απογοητευτεί»

Παρότι αρκετοί ηγέτες της ΕΕ πίεσαν για να επισπευσθεί η διαδικασία, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να μετριάσουν τις προσδοκίες του Κιέβου, τονίζοντας με νόημα ότι η ένταξη μπορεί να απέχει δεκαετίες μακριά. 

 

«Οργιάζει» το παρασκήνιο

Σε ιδιωτικές συνομιλίες, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι οι κυβερνήσεις τους ανησυχούν για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας με μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μερικοί μάλιστα αναρωτήθηκαν αν η Ουκρανία έχει καν τη δυνατότητα να ενταχθεί.

Το χάσμα, μεταξύ της αμέριστης υποστήριξης από κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ καθώς φωτογραφίζονται με τον Ζελένσκι, και τον σιωπηλό σκεπτικισμό πολλών διπλωματών της ΕΕ  δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το Κίεβο.

«Κανένας από τους 27 δεν θα έλεγε  «όχι» μπροστά στον πρόεδρο αλλά αυτό που συμβαίνει στα παρασκήνια είναι ξεκάθαρη προθυμία να τεθούν εμπόδια στη διαδικασία», δήλωσε η Olha Stefanishyna, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας υπεύθυνης για θέματα Ευρώπης και Ευρω-Ατλαντικού.  

Η συζήτηση κινδυνεύει να διασπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα  επιδεινώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των χωρών της Βαλτικής, από τη μία πλευρά, που υποστηρίζουν την «ταχεία ένταξη της Ουκρανίας», και των Δυτικοευρωπαίων, που  τρέφουν  επιφυλάξεις για την ετοιμότητα της χώρας.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ένα καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά υπό όρους,  ένας συμβιβασμός που είναι απίθανο να ευχαριστήσει την Ουκρανία.

 

Η επίσημη...σιωπή της Γερμανίας

Κατ ιδίαν, οι Γερμανοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως εάν ξεκινήσουν τώρα ενταξιακές συνομιλίες, μέχρι τον Αύγουστο ο Ζελένσκι θα έχει απαιτήσεις για άμεση διευθέτηση του θέματος αν και προκειται για μια  διαδικασία που διαρκεί χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν.

 Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει επίσημη άποψη. «Η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι ότι δεν έχει επίσημη θέση μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά η Stefanishyna. «Το αντιμετωπίζουμε ως θετικό μήνυμα» επεσήμανε.

 

Τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών της διεύρυνσης

Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση

- Εάν προσχωρούσε, η Ουκρανία θα γινόταν το πέμπτο σε πληθυσμό έθνος της ΕΕ, και επίσης μακράν το φτωχότερο, αντλώντας επιδοτήσεις από το υπόλοιπο μπλοκ. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας πέρυσι ήταν 4.872 δολάρια, όταν ακόμη και στην φτωχότερη χώρα της ΕΕ, την Βουλγαρία, ήταν 11.683 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .

-Άλλες χώρες προηγούνται . Η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Βοσνία βρίσκονται σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ εδώ και χρόνια. Η Τουρκία, επίσης, υπέβαλε αίτηση το 1987 και επίσημα παραμένει υποψήφια, ακόμη κι αν το θέμα δεν φαίνεται να προχωρά

Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ και διπλωμάτες αναγνωρίζουν βέβαια ότι η Ουκρανία ξεχωρίζει, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασής της. Αλλά εξακολουθούν να είναι διστακτικοί για την αποξένωση των χωρών που έκαναν αίτηση νωρίτερα.

-Οι δεκαετίες διαφθοράς στην Ουκρανία. Η χώρα κατετάγη 122 από τις 180 χώρες στον αντίστοιχο δείκτη  της διεθνούς διαφάνειας για το 2021. Αν και οι Ουκρανοί ηγέτες τονίζουν την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους εξακολουθούν να ανησυχούν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή