Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Νέα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας Μητσοτάκη – Σόλτς για την αναπλήρωση από το Βερολίνο των τεθωρακισμένων που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία προκάλεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θέτοντας προϋποθέσεις ως προς την υλοποίησή της.
«Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζονται να διευκρινιστούν κάποιοι τεχνικοί όροι ειδικής σημασίας σε σχέση με τον χρονισμό, τον χρόνο αντικατάστασης, την κατάσταση αυτών που παραλαμβάνουμε, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και να μπορούμε να πούμε περισσότερα» είπε χθες ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή. Κατάστησε δε σαφές ότι η οριστική συμφωνία δεν θα πρέπει να προεξοφλείται λέγοντας ότι για να γίνει η αντικατάσταση «θα πρέπει να τύχουν προφανώς κάποιας επιθεώρησης από δικά μας στελέχη, να δούμε σε ποια κατάσταση είναι, ποιο είναι το συνολικό πακέτο που μας προσφέρεται και γενικότερα να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες και μετά να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή αυτή, έτσι ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά τη συνολική αμυντική διάταξη ούτε ένα δευτερόλεπτο».
Οι ρητές αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου σε προϋποθέσεις για την ύπαρξη συμφωνίας προκάλεσαν ερωτήματα στη Βουλή καθώς συνιστά φραστική μετατόπιση τόσο από τα λεγόμενα του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, όσο και από προηγούμενες ενημερώσεις του ΥΕΘΑ. «Μόλις χθες συμφώνησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό» είχε πει χαρακτηριστικά στην Γερμανική Βουλή ο κ. Σολτς ενώ προ ημερών το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είχε τονίσει ότι «συμφωνήθηκε» η παραχώρηση η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Marder.
Από τις αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου δεν ξεκαθαρίστηκε πάντως αν υπάρχει αλλαγή γραμμής ως προς τη συμφωνία η αν το υπουργείο Άμυνας προσπαθεί απλώς να καθησυχάσει την αντιπολίτευση μετά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από το σύνολό της. Το ζήτημα αναμένεται να διευκρινιστεί την Τετάρτη σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας η οποία συγκαλείται κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Πάντως, το κύριο θέμα που χρήζει εξηγήσεων είναι εάν η ανταλλαγή των τεθωρακισμένων θα περιοριστεί σε ό,τι έχει ανακοινωθεί ή αν θα συνδεθεί με μία πρόσθετη ελληνο-γερμανική συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό ελληνικών αρμάτων μάχης που προφανώς θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η όλη σχετική συζήτηση αναθερμάνθηκε τις τελευταίες ημέρες ενόψει και της προγραμματισμένης επίσκεψης του καγκελάριου Σολτς την Παρασκευή 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, καταλόγισε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι παραβίασε τη δημόσια δέσμευσή του πως οι παλαιότερες αποστολές Καλάζνικοφ και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία θα ήταν οι τελευταίες. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει δημοσίως πως «ό,τι στείλαμε, στείλαμε» στην Ουκρανία και ότι είχε διαβεβαιώσει πως «δεν στέλνουμε άλλα (όπλα) και δεν θα υποβαθμίσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας μας».