Τηνερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου η Αθήνα θα υποδεχθεί την πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης Σολτς, τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild αναδεικνύει την κ. Μπέρμποκ ως το πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς. Το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η πολιτικός των Πρασίνων «κάνει καλή δουλειά» ενώ το 28% αξιολογεί την επίδοσή της ως «κακή». Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, στη δεύτερη θέση με 51% έρχεται ο επίσης Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Και ο καγκελάριος; Βρίσκεται στην 7η θέση, ακριβώς πίσω από τον υπουργό Γεωργίας.
Σε μακροσκελές πρωτοσέλιδο άρθρο τους με τον τίτλο «Προς τα πού οδηγεί αυτή η κυβέρνηση» οι αρθρογράφοι της κυριακάτικης Welt επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη δημοτικότητα της Μπέρμποκ. «Κατά κανόνα» σημειώνουν, «δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δύσκολο για τους επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών να έχουν καλά ποσοστά (δημοτικότητας). Πετούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο, έσφιγγαν χέρια, υπέγραφαν συμφωνίες, έδειχναν φιλικό πρόσωπο. Το μπόνους συμπάθειας ήταν σύμφυτο με το πόστο τους. Την εποχή μάλιστα που πρωτεύουσα της Γερμανίας ήταν η Βόννη, δημιουργήθηκε ένα ´ανέκδοτο´. Λέγεται ότι ο προκάτοχος της Μπέρμποκ, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ήταν τόσο απασχολημένος που κάποτε συνάντησε τον εαυτό του σε ένα αεροπλάνο πάνω από τον Ατλαντικό. Ωστόσο, η δημοτικότητα της Μπέρμποκ δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Ενώ ο Γκένσερ πετούσε ανά τον κόσμο με ένα τσεκ επιταγών για να εξαγοράσει τη μη συμμετοχή της Γερμανίας στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, η νυν υπουργός Εξωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους Γερμανούς για τις προμήθειες όπλων και να τους προετοιμάσει για αβέβαιες εποχές στην Ευρώπη. Για μια πολιτικό των Πρασίνων δεν είναι παραμυθένια καθήκοντα, αλλά πραγματική φρίκη».
Οι δύο αρθρογράφοι υπενθυμίζουν τις «ατυχίες» στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας της ως υποψηφίας καγκελαρίου των Πρασίνων, τη «βρώμικη καμπάνια» που δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μέτριο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος και συνεχίζουν: «Οι επιτυχίες της Μπέρμποκ έχουν δύο ουσιαστικούς λόγους. Πρώτον, δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική, κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για τους προκατόχους της, και δεύτερον, σε περιόδους πολέμου δείχνει ενσυναίσθηση, προς τα μέσα και προς τα έξω».
Στο άρθρο γίνεται αναπόδραστα σύγκριση και με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς: «Ενώ ο Όλαφ Σολτς αντέδρασε προσβεβλημένα στην ακύρωση πρόσκλησης του Κιέβου στον Γερμανό πρόεδρο της Γερμανίας να επισκεφθεί την Ουκρανία και μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Μπέρμποκ είναι ευπρόσδεκτη εκεί, στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής. Πρόσφατα η φωτογραφία συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα δείχνει τους δύο σφιχτά αγκαλιασμένους. Δεν ήταν σκηνοθεσία, αλλά αληθινή εγγύτητα. Την σκληρή κριτική που ασκεί μερικές φορές η Ουκρανία στη γερμανική κυβέρνηση, η Μπέρμποκ την μετριάζει με τρόπο ήπιο».