Μ. Ξενογιαννακοπούλου στη «Ν»: Δριμεία κριτική για παραβίαση αρχών αξιοκρατίας στο υπ. Εργασίας

Ευθύνες στην κυβέρνηση για υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών απονομών συντάξεων
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 12:15
UPD:12:22
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Για αυθαίρετες επιλογές πέρα από κάθε έννοια αξιοκρατίας καταγγέλλει τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», κάνει λόγο για «αντισυνταγματικές διατάξεις» και για «κατάληψη 256 θέσεων προϊσταμένων από “γαλάζιους” μετακλητούς». Δεσμεύτηκε, μάλιστα, για κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του «επιτελικού κράτους» της Ν.Δ. και για επαναφορά της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου θεωρεί ότι οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων υπερτριπλασιάστηκαν επί κυβέρνησης Ν.Δ. Παράλληλα, η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ συνεχίζεται, καθώς ο σημερινός υπουργός Εργασίας προτιμάει το «φιάσκο» των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην Κοινωνική Ασφάλιση αντί για μόνιμες προσλήψεις. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι καταγγελίες για φαινόμενα αναξιοκρατίας στο υπουργείο Εργασίας. Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση σε αυτήν την πολύ δυσάρεστη κατάσταση;

«Το "επιτελικό κράτος" της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποδείχθηκε ότι αφορά την κομματικοποίηση, την προώθηση των αρεστών αντί των "αρίστων" και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου. Απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως του ΣΕΠΕ. Πολλαπλασιασμός των μετακλητών με αυξημένες αποδοχές και λιγότερα προσόντα. Παραβίαση των αρχών της αξιοκρατίας, ιδίως στην επιλογή των προϊσταμένων. Αποκορύφωμα της κομματικοποίησης είναι οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου του ΕΦΚΑ, που προβλέπει την κατάληψη 256 θέσεων προϊσταμένων από "γαλάζιους" μετακλητούς με μισθούς 8.000 και 4.000 ευρώ, με ελάχιστα προσόντα, που επιλέγονται από επιτροπή που διορίζει και ελέγχει ο υπουργός! Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής του ΣΕΠΕ επιλέχθηκε από τον υπουργό αυθαίρετα και πέραν κάθε έννοιας αξιοκρατίας. Καθημερινά τα αναδεικνύουμε και τα καταγγέλλουμε αυτά τα φαινόμενα στη Βουλή. Δεν ιδρώνει όμως το αυτί της κυβέρνησης. Την απάντηση θα τη λάβει στις εκλογές!»

Υπήρξαν μέχρι και επίσημες τοποθετήσεις του συλλόγου των εργαζομένων στο υπουργείο για αποκλεισμούς υψηλόβαθμων υπαλλήλων από διευθυντικές θέσεις, επειδή δεν είναι αρεστοί στην πολιτική ηγεσία.

«Η Ν.Δ. έχει βεβαρημένο παρελθόν. Ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέλυσε 3.000 δημοσίους υπαλλήλους, θέσπισε τη διαθεσιμότητα και με υπουργική απόφαση το 2014 έπαυσε και τοποθέτησε νέους προϊσταμένους στα υπουργεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τους απολυμένους, κατήργησε τη διαθεσιμότητα, αποκατέστησε κλίμα εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση και θέσπισε αξιοκρατικό σύστημα κρίσεων προϊσταμένων με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ. Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του "επιτελικού κράτους" της Ν.Δ. και η κατοχύρωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, του δημοσίου συμφέροντος και του δημοκρατικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση. Η κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η κατάργηση των εργολαβικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο. Η υλοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων με προτεραιότητα την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και το ΣΕΠΕ».

Το μεγάλο «αγκάθι» επί υπουργίας Χατζηδάκη παραμένουν οι απονομές των συντάξεων. Με τη fast track διαδικασία που τέθηκε σε εφαρμογή, το πρόβλημα θα λυθεί;

«Ο υπερτριπλασιασμός των εκκρεμών συντάξεων έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τρία χρόνια απαξιώνουν τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του και δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και την καθυστέρηση της ψηφιοποίησής του. Αρνούνται τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, ενώ ούτε καν το νέο λογισμικό δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Χατζηδάκης επιστράτευσε ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους, επιλογή που εξελίχθηκε σε φιάσκο. Προκειμένου να δείξει μείωση των εκκρεμών συντάξεων με αλχημείες αφαίρεσε κατηγορίες, όπως τα αναπηρικά επιδόματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις. Επειδή όμως το πρόβλημα παραμένει, θέσπισε την πρωτοφανή διαδικασία της fast track απονομής συντάξεων με ευθύνη της δήλωσης του ασφαλισμένου, από τον οποίο θα αναζητούνται πίσω τα χρήματα εάν προκύψουν λάθη από τον εκ των υστέρων έλεγχο. Επιπλέον θέσπισε τις fast track απορρίψεις συντάξεων με τον αντισυνταγματικό αποκλεισμό της προηγούμενης ακρόασης του ασφαλισμένου. Κινήσεις πανικού, ομολογία αποτυχίας και εμπαιγμός των συνταξιούχων».

Επαναρρύθμιση εργασιακών και κατώτατος μισθών 800 ευρώ

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, οι εργασιακές συνθήκες ολοένα και χειροτερεύουν. Ο περσινός εργασιακός νόμος ουσιαστικά οδήγησε σε κατάργηση του οκτάωρου και σε υπερωριακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί σε αυτό το φαινόμενο;

«Οι δεσμεύσεις μας είναι σαφείς! Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών διατάξεων της Ν.Δ. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επεκτασιμότητας και της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης. Αποκατάσταση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέσεις και μορφές εργασίας, στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και υπαγωγή τους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

Ποια είναι η συνταγή, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανασάνουν οικονομικά;

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και είναι ανεπαρκής, εξανεμίστηκε από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Ο κατώτατος μισθός έχει μείωση 18% της αγοραστικής του δύναμης και ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης 28%. Σήμερα απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελεσματική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και της ακρίβειας. Λύσεις υπάρχουν, όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η πολιτική βούληση απουσιάζει!»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή