«Καυτό» καλοκαίρι με δύο ανοιχτά μέτωπα: Ελληνοτουρκικά και ακρίβεια

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 14:48
UPD:14:51
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Για  ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αλλά και του κύματος των ανατιμήσεων ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις και ο Ιούνιος μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό μήνα. 

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού είναι στις 23 και 24 του μήνα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στόχος είναι να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου. Παράλληλα αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν στο ενεργειακό μέτωπο, καθώς τους τελευταίους μήνες αναζητείται μια ευρωπαϊκή απάντηση στο ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια.

Το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί  στο τέλος Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα φανεί πως θα πορευτεί η Τουρκία , η οποία έχει διαφωνήσει με την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πάντως με δεδομένο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε ταραγμένα νερά, καθώς η Άγκυpα συντηρεί  την εμπρηστική ρητορική και κόβει όλους τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν είναι μόνο το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων για την αποστρατικοποίηση των νησιών, είναι και οι παραβιάσεις του εθνικού  εναέριου χώρου, οι παράνομες Navtex αλλά και το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Απέναντι σε αυτή την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση επιδιώκει την διεθνοποίηση του θέματος, επισημαίνοντας πως με την στάση της η γειτονική χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η καθαρή θέση της Δύσης έδειξαν πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να βρουν απήχηση. Διπλωματικές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά  ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Το μέχρι που θα φτάσει η Άγκυρα μένει να φανεί, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό ακροατήριο καθώς το 2023 είναι εκλογική χρονιά. Με την οικονομία της χώρας του να κλυδωνίζεται ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα σε μια προσπαθεί να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό κοινό  και να αυξήσει τα ποσοστά του στο δρόμο προς τις κάλπες.

 

 

Το κύμα των ανατιμήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

 

Μια δύσκολη μάχη είναι σε εξέλιξη στο πεδίο της οικονομίας, καθώς το ράλι των αυξήσεων  που ξεκίνησε από την ενέργεια έχει πλέον περάσει σε μια σειρά βασικών αγαθών. Ένα πρώτο πακέτο μέτρων έχει μπει σε εφαρμογή, ωστόσο είναι δεδομένο πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ανατιμήσεις θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.

Βέβαια τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και οι όποιες κινήσεις πρέπει  να είναι κοστολογημένες για να μην γίνουν βήματα πίσω στο οικονομικό πεδίο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ό,τι δεν έχουν χτυπήσει … καμπανάκια για την πορεία του πληθωρισμού, που είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρώπη.

Στο τραπέζι παραμένουν σενάρια για στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ σε δύο ή τρία βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα το ψωμί (το οποίο  έχει αυξηθεί κατα 20% από την  έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία). Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις τιμές στα καύσιμα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα νησιά όπου οι τιμές της βενζίνης διατηρούνται  σε υψηλά επίπεδα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε δημόσιες δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι δεν προκρίνονται μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων. Στα σενάρια που εξετάζονται  περιλαμβάνεται πάντως και η συνέχιση του fuel pass

Aπαντώντας  σε ερώτηση για τις τιμές στα καύσιμα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως  «για  τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass». Ωστόσο σημείωσε πως «δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο αυτή την στιγμή» , προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις στο ζήτημα της βενζίνης όταν και εφόσον  είμαστε έτοιμοι». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή