Στη σχεδιαζόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα, αλλά και το διαχρονικό ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέρεται ρεπορτάζ της Ροδοθέας Σεραλίδου από την Αθήνα στην εφημερίδα TAZ.
«Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας για τα πανεπιστήμια θα συμβάλουν στην προστασία φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Έτσι δικαιολογεί τα σχέδιά της η κυβέρνηση του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο 22χρονος Ιωσήφ δεν το πιστεύει. H αστυνομία φίλος και βοηθός; 'Όχι στην Ελλάδα' λέει
"'Δεν το λέω έτσι απλά, το έχω βιώσει πολλές φορές (…) 'Νομίζω ότι το κάνουν για να εκφοβίσουν εμάς τους φοιτητές, ώστε να μην επαναστατούμε πλέον εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών (…) Ακριβώς αυτό θέλει να πολεμήσει" αναφέρει η Δήμητρα», φοιτήτρια Ιατρικής στην Αθήνα.
Το ρεπορτάζ, που κάνει αναδρομή στην ιστορία του πανεπιστημιακού ασύλου στην Ελλάδα από την περίοδο της χούντας, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν αντίκεται στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Χριστόπουλου, από στην ομάδα των προσφευγόντων, «όπως και σε πολλά άλλα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, έτσι και αυτή η απόφαση των ανώτατων δικαστών βασίζεται κυρίως σε πολιτικά και λιγότερο σε νομικά επιχειρήματα». Ο ίδιος, όπως παρατηρεί η TAZ, βλέπει πίσω από την απόφαση «ιδεολογικούς λόγους».
«Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στα σχέδιά της. Ήδη από τον Ιούνιο αναμένονται οι πρώτες αστυνομικές μονάδες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αργότερα σε τρία πανεπιστήμια της Αθήνας. Ένα από αυτά είναι το Καποδιστριακό, όπου σπουδάζουν ο Ιωσήφ και η Δήμητρα. Όπως λένε, δεν θα το αποδεχθούν και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον την πανεπιστημιακής αστυνομίας», σημειώνει η ΤΑΖ.