«Η Ελλάδα προάγει τη δημιουργία ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, πλήρως προσβάσιμων, χωρίς αποκλεισμούς», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, «Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, κανένας δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένος από τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής. Η ψηφιακή προσβασιμότητα, αποτελεί αναντίρρητα, σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτική, κοινωνική και ηθική «υποχρέωση» κάθε κράτους, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή του καθολικού σχεδιασμού και η προσβασιμότητα των υπηρεσιών από το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς».
Επισημαίνει δε ότι «Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανταποκρινόμενη στην αποστολή της σχεδιάζει, υλοποιεί και εφαρμόζει πληθώρα δράσεων για την υποστήριξη και τη βελτίωση της ψηφιακής προσβασιμότητας του συνόλου των οργανισμών του Δημόσιου Τομέα».
Με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση, αλλά και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψηφιακής προσβασιμότητας, διοργάνωσε την Τετάρτη, 25 Μάϊου 2022, ημερίδα με τίτλο: «Ψηφιακή Προσβασιμότητα Ιστοτόπων και Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές των Δημόσιων Φορέων και Οργανισμών – Προκλήσεις και προοπτικές της Ψηφιακής Προσβασιμότητας».
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε η επίσημη παρουσίαση της 1ης Έκθεσης παρακολούθησης της ψηφιακής προσβασιμότητας ιστοτόπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές των δημοσίων φορέων και οργανισμών, την οποία υπέβαλε η Ελλάδα στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία έχει δημοσιευθεί στο σύνδεσμο: https://www.secdigital.gov.gr/ekthesi-parakoloythisis-tis-psifiakis-p/ .
Συγχρόνως, επισημάνθηκε ότι σημαντικοί πόροι του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και δράσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των διαδικτυακών τόπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές του Δημοσίου.
Παράλληλα, αναπτύχθηκαν θέματα, όπως η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή προσβασιμότητα, ο ρόλος και οι δράσεις των εθνικών θεσμικών φορέων όσον αφορά στην προώθηση της ψηφιακής προσβασιμότητας, ενώ παρουσιάστηκαν και χρήσιμα εργαλεία για την εφαρμογή των προδιαγραφών ψηφιακής προσβασιμότητας σε ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές.
Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία χαιρέτισαν ο Υπουργός Επικρατείας και Εθνικός Συντονιστής για τις πολιτικές ΑμεΑ, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης των Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Eυρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Κωνσταντίνος Στεφανίδης και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.