Γαλαξιακή καραμπόλα δημιούργησε ένα ποτάμι γέννησης άστρων (βίντεο)

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 11:00
UPD:11:00
NASA, ESA, and J. Charlton (Pennsylvania State Uni

Στη φωτογραφία εικονίζεται η συγχώνευση των τεσσάρων γαλαξιών και διακρίνεται το «ποτάμι» που γεννά άστρα το οποίο ενώνει τους τρεις γαλαξίες στο πάνω μέρος της εικόνας με τον πιο απομακρυσμένο στην κάτω πλευρά της εικόνας.

A- A A+

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είχε καταγράψει το 2010 εικόνες από μια περιοχή του Σύμπαντος όπου εξελίσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις κοσμική διεργασία. Σε απόσταση 166 εκατ. ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το Hickson Compact Group 31 (HCG 31), μια ομάδα τεσσάρων γαλαξιών που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.

Η συγχώνευση δύο γαλαξιών είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο Σύμπαν η οποία παράγει διαφόρων ειδών φαινόμενα. Η συγχώνευση τεσσάρων γαλαξιών δεν είναι κάτι συνηθισμένο και όπως είναι ευνόητο τα φαινόμενα που παράγονται σε πολλές περιπτώσεις είναι εκτός από εντυπωσιακά και άγνωστα για την επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες της NASA μελέτησαν και επεξεργάστηκαν εκ νέου τα δεδομένα και τις εικόνες που είχε καταγράψει το Hubble από την τετραπλή γαλαξιακή συγχώνευση. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα εικόνα του τι συμβαίνει εκεί. Η συγχώνευση δύο γαλαξιών δημιουργεί συνθήκες μαζικής γέννησης άστρων στις περιοχές που οι δύο γαλαξίες αρχίζουν να ακουμπούν ο ένας τον άλλο.

Τι συμβαίνει όμως όταν συγχωνεύονται τέσσερις γαλαξίες και ο ένας βρίσκεται μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους τρεις; Όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη και εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό που έχει συμβεί είναι η δημιουργία μιας κοσμικής λωρίδας που ενώνει τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία με τους τους άλλους τρεις.

THEBHP
Στη λωρίδα αυτή που οι ερευνητές ονομάζουν «ποτάμι» γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.

Προτεινόμενα για εσάς