Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Ολοκληρωμένη στρατηγική για προώθηση της ηλιακής ενέργειας στην Ε.Ε. αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν, πρωτοβουλία που μπαίνει στο κάδρο των μέτρων που πλαισιώνουν το σχέδιο Repower EU για την ταχύτερη απανθρακοποίηση γενικότερα και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας ειδικότερα.
Αν και τα τελικά νούμερα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, το προσχέδιο της εισήγησης της Επιτροπής αναφέρει ότι στόχος της νέας στρατηγικής είναι να υπερδιπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ε.Ε. έως το τέλος της δεκαετίας και να φτάσει τα 300 GW, από 136 GW στο τέλος του 2020, που αναλογούσαν στο 5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής της Ένωσης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στο τέλος του 2021 η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά πάρκα ανήλθε στα 4,5 GW, καλύπτοντας το 9,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με το ΥΠΕΝ να έχει ήδη εξαγγείλει σειρά πρωτοβουλιών για την ταχύτερη διείσδυση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που «κουμπώνουν» με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», που θα τρέξει το φθινόπωρο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή σε γειτονικά οικόπεδα.
Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Στην καρδιά της «Ηλιακής Στρατηγικής» της Κομισιόν βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Φωτοβολταϊκά στις Στέγες, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το 25% της ζήτησης για ηλεκτροπαραγωγή στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορούν να εγκατασταθούν πολύ γρήγορα, αφού χρησιμοποιούν υφιστάμενες κατασκευές και δεν «συγκρούονται» με άλλα δημόσια αγαθά, όπως την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη δράσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε έως το τέλος του έτους:
- Να περιοριστεί ο χρόνος αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών στις στέγες στους 3 μήνες
- Να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα στήριξης (κρατικής επιδότησης) για τέτοια προγράμματα, στη βάση προβλέψιμου χρόνου απόσβεσης που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη δεκαετία
- Να προκηρυχθούν μαζικά προγράμματα φωτοβολταϊκών στις στέγες επικεντρωμένα στα ενεργοβόρα κτήρια, ενεργειακής κλάσης «Δ» ή μεγαλύτερης
- Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνδυασμού της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στις στέγες με αντλίες θερμότητας και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας
Σύμφωνα με το προσχέδιο, επί τάπητος βρίσκεται πρόταση για υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των δημόσιων κτηρίων που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές έως το 2025, και μια ακόμα πιο ρηξικέλευθη πρόταση: να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των νέων κτηρίων.
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι εάν η Πρωτοβουλία εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να προσθέσει 17 τεραβατώρες πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, ενώ έως το 2025 θα οδηγήσει συνολικά σε παραγωγή 42 TWh, ποσότητα 35% υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του πακέτου Fit for 55 που έχουν ως ορίζοντα το 2030.