Το χασμουρητό εμφανίζεται συνήθως όταν ο οργανισμός είναι κουρασμένος αλλά κάποιες φορές και μετά το ξύπνημα. Μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Animal Behaviour» επιχειρεί να δώσει μια εξελικτική εξήγηση στην ύπαρξη του χασμουρητού. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Άντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι το χασμουρητό έκανε την εμφάνιση του για να ειδοποιούνται με αυτό τον τρόπο τα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων ότι κάποιος είναι κουρασμένος και άρα ευάλωτος σε κινδύνους της άγριας φύσης ώστε να τύχει αυτό το άτομο ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας τις επόμενες ώρες.
Με απλά λόγια το χασμουρητό αποτελούσε σήμα στα μέλη μιας ομάδας να είναι έξτρα προσεκτικοί για την απειλή από άγρια ζώα. Η μεταδοτικότητα που έχει το χασμουρητό όπου όταν κάποιος χασμουριέται συχνά κάνει και τους άλλους δίπλα του να χασμουριούνται αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές μηχανισμό μετάδοσης στην ομάδα του μηνύματος για επαυξημένη προσοχή από πιθανές απειλές. Το γεγονός ότι και τα ζώα χασμουριούνται ενισχύει όπως λένε οι ερευνητές το επιχείρημα τους αφού και τα ζώα το κάνουν για λόγους ασφαλείας.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η εξαφάνιση της αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του χασμουρητού θα οδηγήσει προοδευτικά και στην απενεργοποίηση του από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως λένε οι ερευνητές αφού δεν έχουμε τέτοιου είδους άμεσους κινδύνους και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δίπλα μας σε επαγρύπνηση για την προστασίας μας δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτός ο μηχανισμός.