Λίβανος: Στις κάλπες οι πολίτες- Θα σώσουν τη χώρα οι εκλογές;

Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 09:49
UPD:09:50
REUTERS/MOHAMED AZAKIR
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες του Λιβάνου για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα, στις οποίες η αντιπολίτευση αναμετράται με την υπάρχουσα πολιτική τάξη, την οποία κατηγορεί για την ιστορική κρίση που αντιμετωπίζει το έθνος. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε 15 εκλογικές περιφέρειες.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται επίσης μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες σε όλον τον Λίβανο το 2019 λόγω του θυμού για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και για μια διεφθαρμένη κυβερνώσα ελίτ.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι από τις χειρότερες που έχει δει ο κόσμος από τα μέσα του 1800, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, νερού και καυσίμων είναι τώρα εκτεταμένες και οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι συχνές.

Η φτώχεια αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και τώρα πλήττει περίπου το 74% του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Η λίρα του Λιβάνου έχει χάσει 95% της αξίας της.

Για πολλούς στον Λίβανο, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ο αγώνας κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Konrad Adenauer Foundation. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι πολλοί στον Λίβανο θέλουν μια "νέα και καθαρή πολιτική τάξη".

Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 718 υποψηφίους για το 128μελές κοινοβούλιο της χώρας.

Πολλοί από τους πολιτικούς που είναι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις εκλογές αυτές αναδείχθηκαν από τις διαμαρτυρίες του 2019.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 (και ώρα Ελλάδος), αν και είναι δυνατό να κλείσουν και αργότερα αν χρειαστεί.

Τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά από σήμερα το βράδυ, ενώ τα οριστικά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο, Δευτέρα.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2018 το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί του είχαν κερδίσει 71 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση έχουν γίνει τα χαρακτηριστικά της λιβανικής διακυβέρνησης, σχολιάζει το gzeromedia, προσθέτωντας: 

Το 2019, η οικονομία της χώρας κατέρρευσε και το 2020, μια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού- που οφείλεται σε αμέλεια- σκότωσε 230 ανθρώπους σε λιμάνι της Βηρυτού. Οι μεταγενέστερες προσπάθειες να «λιθοβολήσουν» την ποινική έρευνα για την έκρηξη αποκάλυψαν ξανά την απληστία και την κακία των υπευθύνων.

Με δύο λόγια, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, συνεχίζει. 

Η χρόνια κυβερνητική κακοδιαχείριση και διαφθορά σε συνδυασμό με συνεχιζόμενη βία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 1990 έχουν δημιουργήσει χαμηλές προσδοκίες και απάθεια στο εκλογικό σώμα του Λιβάνου. Δεκαετίες με τους πολιτικούς να πλουτίζουν παρανόμως, σε συνδυασμό με διαδοχικές κυβερνήσεις που συσσωρεύουν βουνά χρέους, έχουν συντρίψει την οικονομία και οδήγησαν το βιοτικό επίπεδο σε ελεύθερη πτώση.

Από το 2019, το νόμισμα του Λιβάνου έχει χάσει το 90% της αξίας του και ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο 215%. Οι Λιβανέζοι που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να λιγοστεύουν και τις ευκαιρίες τους να μειώνονται, απογοητεύονται όλο και περισσότερο και δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει την κατάστασή τους. Ως αποτέλεσμα, μόνο το 54% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει, σύμφωνα με την Oxfam.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι - γιος του δολοφονημένου σουνίτη πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι - ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πολιτική, αφήνοντας ένα πολιτικό κενό. Πολλοί Σουνίτες Λιβανέζοι - περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού - δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν. Οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι καλά νέα για τη Χεζμπολάχ, το σιιτικό πολιτικό κόμμα και την μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Με επικεφαλής τον Χασάν Νασράλα, έναν σκληροπυρηνικό, η Χεζμπολάχ έχει ονομαστεί κράτος μέσα στο κράτος, επειδή διαθέτει τεράστιες στρατιωτικές δυνατότητες, παρέχει ορισμένες κοινωνικές παροχές και αναλαμβάνει ανεξάρτητες ενέργειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – όπως η εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ – που επηρεάζουν πάντα τους Λιβανέζους.

Ο συνασπισμός της Χεζμπολάχ κατέχει ήδη περίπου το 55% των κοινοβουλευτικών εδρών και ελπίζει να συγκεντρώσει κάποιες ψήφους Σουνιυών για να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία της.

Οι Σαουδάραβες ανησυχούν ξεκάθαρα και για αυτό: Ένας εξέχων Σαουδάραβας αρθρογράφος φέρεται να αποκάλεσε τον Χαρίρι «προδότη» επειδή αποχώρησε από τις εκλογές και επέτρεψε στη Χεζμπολάχ να καλύψει το κενό.

Τι «παίζεται»

Με το 75% της χώρας να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η Βηρυτός έχει εμπλακεί σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πρόσβαση σε δάνεια και βοήθεια. Τον περασμένο μήνα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Λίβανο για την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου που επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να αποκρύπτει πληροφορίες από δωρητές και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο, εάν το παρελθόν είναι πρόλογος, τονίζει το gzeromedia, η πολιτική ελίτ πιθανότατα θα συνεχίσει να καθυστρεί με τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι επιζήμιες για τα προσωπικά της συμφέροντα και τον πλούτο. Η Χεζμπολάχ έχει επιδείξει κάποια προθυμία να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ, αν και λέει ότι δεν θα συμφωνήσει σε κανένα μέτρο λιτότητας που θα έβλαπτε τη βάση της, η πλειονότητα των οποίων είναι φτωχές. Αν και αυτό το δάνειο είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το συντριπτικό χρέος του Λιβάνου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι, λένε οι αναλυτές, προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή