Η Ουκρανία πιθανότατα κέρδισε τη μάχη του Χαρκόβου, διαπιστώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης της Παρασκευής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η βασική προσπάθεια του ρωσικού στρατού εντοπίζεται στο μέτωπο του Λουγκάνσκ, στις περιοχές Σεβεροντονιέτσκ και Λισικάνσκ, όπου προσπάθησαν να διασχίσουν χωρίς επιτυχία τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου στο πεδίο σημειώθηκαν οι εξής αξιοσημείωτες εξελίξεις:
- Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα διέκοψαν τη ρωσική προσπάθεια να διασχίσουν δυναμικά τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς, υπονομεύοντας τις ρωσικές προσπάθειες να συγκεντρώσουν στρατεύματα στο βόρειο Ντονμπάς και να ολοκληρώσουν την περικύκλωση του Σεβεροντονιέτσκ και του Λισικάνσκ.
- Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν ασφαλίσει τον αυτοκινητόδρομο κοντά στη δυτική είσοδο του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη. Ωστόσο, συνεχίζονται οι μάχες για το εργοστάσιο.
- Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Ζαπορίζια πιθανότατα επιχειρούν να φτάσουν στο εύρος πεδίου του πυροβολικού έξω από την πόλη.
- Υπάρχουν αναφορές οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στο Φιδονήσι στα ανοικτά των ρουμανικών ακτών, ή τουλάχιστον να διαταράξουν την ικανότητα της Ρωσίας να το χρησιμοποιεί.
ISW
Ειδικότερα, η κύρια ρωσική προσπάθεια συνεχίζει να είναι η προσπάθεια να περικυκλώσουν το Σεβεροντονιέτσκ και το Λισικάνσκ (Λουγκάνσκ, ανατολική Ουκρανία) από βορρά και νότο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεδομένου ότι:
- τα ρωσικά στρατεύματα που επιτέθηκαν από την Ποπάσνα προς τα βόρεια δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες, και
- οι ρωσικές δυνάμεις που έρχονται από βορρά προς νότο απέτυχαν να διασχίσουν τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς και υπέστησαν πιθανόν καταστροφικές απώλειες στις προσπάθειές τους.
Οι Ρώσοι μπορεί να μην έχουν αρκετή πρόσθετη νέα μαχητική ισχύ για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες και να συνεχίσουν την επίθεση σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση, αν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το κάνουν.
Η σημασία της επιχείρησης στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς
Εξηγώντας τις δυσκολίες που οδήγησαν στο «ναυάγιο» στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς, ο απόστρατος υποστράτηγος Μικ Ράιαν αναφερει ότι οι επιθετικές διελεύσεις ποταμών είναι μια από τις πιο δύσκολες πιθανές επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων, καθώς χρειάζεται να συγχρονιστούν όλα τα στοιχεία της ομάδας εδάφους σε μια αυστηρά ενορχηστρωμένη σειρά γεγονότων. Παράλληλα, η ομάδα πρέπει να εξαπατήσει τον εχθρό σχετικά με το σημείο διέλευσης και το χρόνο.Την ίδια ώρα, η ομάδα είναι αρκετά ευάλωτη.
Αυτές οι εργασίες γενικά διεξάγονται σε 6 φάσεις:
1. «επαναπροσδιορισμός και σχεδιασμός». Γιατί χρειάζεται, πού θα γίνει, ποια είναι η επόμενη αποστολή στην άλλη πλευρά του ποταμού και ποιες πληροφορίες χρειάζονται για να συγκεντρωθούν όλα; Ο υπερασπιστής στην άλλη πλευρά του ποταμού έχει επίσης κάνει πιθανώς μια εκτίμηση για να βρει πιθανές τοποθεσίες διέλευσης. Αυτοί θα είναι τομείς υψηλής προτεραιότητας που θα καλύψουν στο σχέδιο επανεξέτασης και επιτήρησής τους.
2. «κατάπνιξη». Αυτό σημαίνει την καταστολή του εχθρού στην περιοχή του σημείου διέλευσης. Αυτό περιλαμβάνει την άρνησή τους από κοντινή επανεξέταση, επιτήρηση ή άμεσο/έμμεσο πυρ στο σημείο διέλευσης (και στις δύο πλευρές), διαδρομές εξόδου στην απομακρυσμένη όχθη και περιοχές συναρμολόγησης στην όχθη.
3. «μένουμε στο σκτάδι ». Η προσπάθεια να μην δει ο εχθρός τι γίνεται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δράση κατά τη διάρκεια της νύχτας, καπνό, ηλεκτρονικά μπλοκαρίσματα, προσποιήσεις σε άλλες τοποθεσίες κ.λπ. Και φυσικά, η καταστροφή όσο μεγαλύτερου μέρους του εχθρού κοντά στο σημείο διέλευσης.
4. «ασφάλεια». Σε αυτή τη φάση, οι δυνάμεις εξασφαλίζουν διαδρομές προς το σημείο διέλευσης, τους χώρους συγκέντρωσης, καθώς και τις οικίες και τις μακρινές όχθες της διάβασης. Οι δυνάμεις σπρώχνονται επίσης στο «κενό» για να ασφαλίσουν το πίσω μέρος και να εξασφαλίσουν ότι ο εχθρός δεν μπορεί να παρέμβει στις επιχειρήσεις γεφύρωσης.
5. «περιορισμός». Η μείωση των εμποδίων σημαίνει ότι το εμπόδιο (σε αυτήν την περίπτωση ένα ποτάμι) διασχίζεται και ακυρώνεται ως εμπόδιο σε φιλικό ελιγμό. Κανονικά, μια ταξιαρχία θα έχει τουλάχιστον δύο σημεία διέλευσης με ένα τρίτο στην εφεδρεία.
6. «επίθεση». Η δύναμη ελιγμών εδάφους (υποστηριζόμενη από την αεροπορία του στρατού και τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας), το πυροβολικό, κ.λπ. διασχίζουν τις γέφυρες και τινάζουν την μακρινή πλευρά της διάβασης, προετοιμαζόμενοι να συνεχίσουν την προέλαση.
VIA REUTERS/UKRAINIAN AIRBORNE FORCES COMMAN
Όπως υπογραμμίζει, μια σημαντική πτυχή των επιθετικών διασχίσεων ποταμών είναι ότι πραγματοποιούνται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς οι πόροι που χρειάζονται -μηχανικοί, γέφυρες, πυροβολικό- χρησιμοποιούνται αρκετά από τους διοικητές για τις μάχες. Γι΄αυτό και τέτοιες πρακτικές συνήθως επιχειρούνται μόνο σε έναν άξονα προώθησης που αποτελεί την κύρια προσπάθεια (ή πρόκειται να γίνει η κύρια προσπάθεια), σημειώνει ο Ράιαν, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ινστιούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Η μάχη για το Χάρκοβο
Όσον αφορά το μέτωπο στο Χάρκοβο, εδώ και μέρες ειδικοί και αναλυτές θεωρούσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να υπερτερούν, κάνοντας μάλιστα λόγο για πιθανή αποχώρηση των Ρώσων από την συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου, ο ρωσικός στρατός πιθανότατα αποφάσισε να αποσυρθεί πλήρως από τις θέσεις του γύρω από την πόλη Χάρκοβο ενόψει των ουκρανικών αντεπιθέσεων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ενισχύσεων. Οι ρωσικές μονάδες γενικά δεν προσπάθησαν να κρατήσουν έδαφος ενάντια στις αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων τις τελευταίες αρκετές ημέρες, με λίγες εξαιρέσεις.
Αναφορές από δυτικούς αξιωματούχους και ένα βίντεο από έναν αξιωματικό της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ (DNR) δείχνουν ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στη διεξαγωγή μιας τακτικής αποχώρησης και δίνει προτεραιότητα στην επιστροφή των Ρώσων στην πατρίδα.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία έχει αναδειχθεί νικήτρια στη μάχη του Χαρκόβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν, πόσο μάλλον να καταλάβουν το Χάρκοβο, και στη συνέχεια τις απώθησαν γύρω από την πόλη, όπως έκαναν με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν το Κίεβο, αναφέρουν. Οι ουκρανικές δυνάμεις- εκτιμούν- πιθανότατα θα επιχειρήσουν να διακόψουν τουλάχιστον τη δυτικότερη επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) μεταξύ της ρωσικής πόλης Μπελγκορόντ και των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται γύρω από το Ιζιούμ, αν και η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλές γραμμές επικοινωνίας. Μερικές μάλιστα βρίσκονται τόσο πιο μακριά από τις τρέχουσες ουκρανικές θέσεις που δεν θεωρείται πιθανό να τις φτάσει οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση σύντομα.
Το έδαφος ανατολικά των σημερινών ουκρανικών θέσεων μπορεί επίσης να ευνοήσει τους Ρώσους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τις γραμμές επικοινωνίας τους, καθώς τα μεγάλα υδάτινα σημεία διοχετεύουν την κίνηση και δημιουργούν σημεία κινδύνου πνιγμού που οι Ουκρανοί θα έπρεπε να ξεπεράσουν.
Στον άξονα του Ιζιούμ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις, χωρίς σημαντική πρόοδο- χωρίς σημαντική πρόοδο ήταν και οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι πιθανόν οι Ρώσοι θα αποχωρήσουν από την περιοχή, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει. Τουλάχιστον όχι ακόμα- είτε δεν έχουν λάβει μια τέτοια απόφαση είτε δεν έχουν δεσμευτεί πλήρως σε αυτήν ακόμη, αναφέρουν οι αναλυτές.
naftemporiki.gr