To Ingenuity έφθασε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετημένο πάνω στο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη, το Perseverane της NASA. Το Ingenuity έγινε το πρώτο drone που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.
Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στη συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις. Η πρώτη πτήση του drone πραγματοποιήθηκε πριν από 12 μήνες και έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία έφθασε πλέον τις 25 πτήσεις. Έχοντας ξεπεράσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις εξαιρετικά δύσκολες για πτήσεις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη τίποτε δεν φαινόταν ικανό να σταματήσει το Ingenuity.
Όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας με το drone από το κέντρο ελέγχου της αποστολής γεγονός που οφείλεται όπως όλα δείχνουν στην σκόνη η ποσότητα της οποίας εξαιτίας των εποχικών καιρικών συνθηκών στον πλανήτη είναι αυξημένες αυτό το χρονικό διάστημα. Η σκόνη φαίνεται ότι καλύπτει τα ηλιακά πάνελ του drone τα οποία το φορτίζουν. Το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί όλα τα ρομπότ εξερεύνησης και μελετών που έχουμε στείλει στον Άρη και όπως φαίνεται δημιουργεί πρόβλημα και στο drone.
Οι τεχνικοί της NASA προσπαθούν να προσαρμόσουν το drone στις νέες συνθήκες δίνοντας του νέες εντολές προστασίας των συστημάτων λειτουργίας του. Μένει να δούμε αν το drone θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο και θα συνεχίσει να μας προσφέρει μοναδικές εικόνες και στοιχεία για τον πλανήτη που η ανθρωπότητα ετοιμάζεται τα επόμενα χρόνια να επισκεφτεί για πρώτη φορά.