Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock- που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας άνω των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- προειδοποιούσε στα τέλη Μαρτίου, σε σημείωμα προς τους μετόχους, ότι «η αντίδραση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνιστούσε αλλαγή στην παγκόσμια οικονομική τάξη και έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που γνωρίσαμε στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών».
Οι δυτικές χώρες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να κηρύξουν έναν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας, είπε ο Φινκ, λέγοντας ότι η αντίδραση της Δύσης ήταν σαφώς «δικαιολογημένη, αλλά θα έχει συγκεκριμένο και διαρκές κόστος». Ενάμισι μήνα μετά, οι επισημάνσεις του Λάρι Φινκ έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί: Ειδικά η Ευρώπη, φαίνεται να έχει επιστρέψει στη διαβόητη δεκαετία του `30, όπου η κάθε μεγάλη δύναμη σχεδίαζε τις δικές της μεσαιωνικές οχυρώσεις για να εμποδίσει την πρόοδο των άλλων. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πόλεις και χωριά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία και παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, για την ενίσχυση της «δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό», όπως λέει ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υπογράφει διάταγμα που απαγορεύει τις συναλλαγές με ξένες οντότητες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και σίγουρα ετοιμάζει αντίμετρα στο αναμενόμενο εμπάργκο πετρελαίου που θα επιβάλει η ΕΕ . Ένα εμπάργκο, που αν συμπεριλάβει και το φυσικό αέριο, πιθανότατα θα βυθίσει την Ευρώπη σε ύφεση, προκαλώντας βαριές και δομικές ζημιές στην ΕΕ.
Το σχοινί τεντώνεται επικίνδυνα, αλαζονικά και από τις δύο πλευρές. Και αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρώπη ειδικά, πρέπει να ετοιμάζεται για πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. Δυστυχώς, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και κυρίως τα ισχυρά κράτη μέλη, δεν φαίνεται να κάνουν τίποτα για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Ο 92χρονος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο σημαντικότερος εν ζωή φιλόσοφος και κοινωνιολόγος της Γερμανίας, με άρθρο του στην Suddeutsche Zeitung, απηύθυνε έκκληση για «έναν συμβιβασμό τον οποίο θα μπορούσαν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές», σημειώνοντας ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων «δεν αφήνει περιθώρια για επικίνδυνο πόκερ». Ο Χάμπερμας που έζησε την τραγωδία του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, προειδοποιεί ότι «η αδύναμη μνήμη στην οποία βασίζονται οι σημερινές διαμάχες, είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος».