Εικοσιπέντε χρόνια μετά την απομόνωση του ιού HIV από τους ερευνητές, ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του AIDS. Εκτιμάται ότι, σήμερα, περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με HIV/AIDS και περίπου 2 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων σημειώνονται στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας. Στην Ευρώπη, πάνω από 700.000 άτομα ζουν με HIV/AIDS, ενώ κάθε χρόνο αναφέρονται 30.000 νέες μολύνσεις.
«Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σπουδαιότητα της απειλής που συνιστά ο HIV για την ανθρωπότητα και να μη ξεχνάμε ότι το HIV/AIDS εξακολουθεί να αποτελεί ένα καίριο πρόβλημα για την υγεία», δήλωσε η επίτροπος για θέματα υγείας της ΕΕ κ. Ανδρούλλα Βασιλείου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις γνώσεις, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το HIV/AIDS, ειδικά ανάμεσα στους νέους και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία για το AIDS, η πρόληψη παραμένει το καλύτερο όπλο στη μάχη κατά του HIV/AIDS.»
Ο επίτροπος ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας, κ. Louis Michel, δήλωσε ότι «το HIV/AIDS είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να βγουν από τη φτώχια. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά όσον αφορά την ευαισθητοποίηση για το HIV και τον τρόπο πρόληψης της μετάδοσής του στον αναπτυγμένο κόσμο. Πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου της χιλιετίας, τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV/AIDS έως το 2015. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.»
Επικέντρωση στην πρόληψη και το τεστ διάγνωσης
Η Επιτροπή ανησυχεί με τον αυξανόμενο αριθμό νέων και ατόμων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, που μολύνονται από HIV. Βρίσκεται σε επεξεργασία ένα δεύτερο έγγραφο στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, το οποίο θα εκδοθεί από την Επιτροπή το φθινόπωρο του 2009. Η εστίαση στην πρόληψη παραμένει ένα κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της Επιτροπής.
Το τεστ για το HIV είναι σημαντικό για την έγκαιρη διάγνωση. Η επίτροπος κ. Βασιλείου συμμετείχε πρόσφατα σε μια συζήτηση που διοργάνωσαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμφώνησε να υποστηρίξει την πολιτική συνεργασία για τη βελτίωση της κατάστασης. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που γνωρίζουν την κατάστασή τους όσον αφορά το HIV. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το τεστ διάγνωσης για το HIV, που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2008.
Η απόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταπολέμηση του HIV/AIDS σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στην καταπολέμηση του AIDS σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα κεντρικό στοιχείο της εργασίας της Επιτροπής αποτελούν δομές όπως η ομάδα προβληματισμού για το HIV/AIDS (HIV/AIDS Think Tank) και το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών, όπου συμμετέχουν κράτη μέλη και ΜΚΟ για να συζητήσουν κοινούς στόχους, στρατηγικές και δράσεις. Η καταπολέμηση του στιγματισμού και της διακριτικής μεταχείρισης λόγω HIV/AIDS αποτελεί βασικό στοιχείο της ατζέντας της Επιτροπής.
Ως ιδρυτικό μέλος του παγκόσμιου ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της μαλάριας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του HIV/AIDS. Συνεργαζόμενη με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή επιδιώκει την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα άτομα που ζουν με HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνεισφέρουν το 55% (2003-2006) των συνολικών συνεισφορών στο παγκόσμιο ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της μαλάριας.