Όταν οι κινεζικές αρχές επέβαλαν καραντίνα στην Σαγκάη, άρχισαν να προμηθεύουν τους εσώκλειστους κατοίκους με ένα φυτικό σκεύασμα από ρίζες γλυκόριζας και σπόρους βερίκοκου. Το όνομα του σκευάσματος είναι «Lianhua Qingwen» και σύμφωνα με τις αρχές βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και εντάσσεται στην «Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική».
Οι κάτοικοι της Σαγκάης, που ήταν κλεισμένοι για τέσσερις εβδομάδες στα σπίτια τους λόγω της πολιτικής για «μηδενική διασπορά του Covid», έχουν πάντως αντίθετη γνώμη. Όπως λέει στην γερμανική εφημερίδα Taz, η 20χρονη Ζόε Ζονγκ, κάτοικος στη Σαγκάη, αυτή και οι συγκάτοικοί της, έλαβαν από τις αρχές έξι πακέτα «Lianhua Qingwen»:
«Δεν τα ήπιαμε όμως,γιατί σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ακολουθώ, δεν βοηθούν στη θεραπεία των συμπτωμάτων του Covid, ούτε στην πρόληψη της μόλυνσης», λέει η Ζόε, η οποία είχε περιοριστεί στο διαμέρισμά της για πάνω από τρεις εβδομάδες. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί καλύτερα στις πραγματικά σημαντικές ανάγκες του λαού», τονίζει.
Η Ζόε δεν είναι μόνη που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το Lianhua Qingwen. Οι υγειονομικές αρχές στη Σιγκαπούρη δεν έχουν εγκρίνει το φάρμακο αυτό για τη θεραπεία του Covid, τονίζοντας πώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του.
«Προτρέπουμε το κοινό να μην ακούει αβάσιμους ισχυρισμούς ή φήμες ότι τα φυτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία του Covid-19», ανέφερε η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Στην Κίνα, όμως, η αμφιλεγόμενη πρακτική συνεχίζεται. Η ιδέα πίσω από την προώθηση της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής είναι ότι ορισμένα φάρμακα θα γίνουν τελικά μέρος της κύριας ιατρικής θεραπείας – στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς, λέει ο Ντέιβιντ Πάλμερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Πολλά τα λεφτά
Το σκεύασμα από τα βότανα έχει λάβει όμως την ευλογία του κορυφαίου επιδημιολόγου της Κίνας: του Ζονγκ Νανχσάν, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το παράσημο του «Τάγματος της Δημοκρατίας» από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπινγκ. Αυτό που δεν ανέφερε, ωστόσο, ο 85χρονος επιδημιολόγος είναι ότι το ίδρυμά του έλαβε κεφάλαια ύψους 200.000 ευρώ από τον παρασκευάστρια εταιρεία του σκευάσματος, Yiling Pharmaceutical.
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Asia Times ,όταν όλοι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ προμηθεύτηκαν το Lianhua Qingwen κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Ομικρον, οι μετοχές της Yiling Pharmaceutical, απογειώθηκαν. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που ανήκει στον 73χρονο δισεκατομμυριούχο Γου Γιλίνγκ, αυξήθηκαν κατά τεσσεράμισι δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Γου, ο οποίος είναι ένας από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κυκλοφόρησε το Lanhua Qingwen στον απόηχο της επιδημίας Sars το 2003. Το 2009 έγινε μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών Επιστημών - η υψηλότερη διάκριση που μπορεί να επιτύχει ένας επιστήμονας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Πολλοί επιστήμονες όμως και στην Κίνα, προειδοποίησαν ότι το Lianhua Qingwen προκαλεί παρενέργειες – όπως βλάβη στο ήπαρ και τα νεφρά. Μετά την πανδημία πάντως, η κινεζική κυβέρνηση έχει πλέον ανακαλύψει ξανά το ενδιαφέρον της για «Παραδοσιακή Ιατρική».
Ήδη από το 2020, τα νοσοκομεία Covid στη Γουχάν χρησιμοποιούσαν μείγματα βοτάνων για τη θεραπεία μολυσμένων ατόμων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αγορά Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.