Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες Τετάρτη τις κατηγορίες του εναντίον του Οσμάν Καβάλα, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, και παρά τις εκκλήσεις από δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να αφεθεί ελεύθερος.
«Η ετυμηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος κάποιου αναστάτωσε πολύ ορισμένους κύκλους. Αυτός ο κάποιος ήταν ο Σόρος της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν, παραλληλίζοντας τον Καβάλα με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος- «μαύρο πρόβατο» αρκετών αυταρχικών καθεστώτων.
Ο Οσμάν Καβάλα, 64 ετών, καταδικάστηκε τη Δευτέρα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» μέσω της χρηματοδότησης αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, ιδίως του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.
Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που μετατράπηκε σε εχθρό του καθεστώτος, κατήγγειλε ενώπιον των δικαστών τη δίωξή του, που χαρακτήρισε «δικαστική δολοφονία» του, και την επιρροή που άσκησε ο τούρκος πρόεδρος στη δίκη του.
VIA REUTERS/HANDOUT .
Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) χαρακτήριζε αδικαιολόγητη τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου, αποφαινόμενο πως σκοπός ήταν «να φιμωθεί» και μαζί του «όλοι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.
Μπροστά στην άρνηση των τουρκικών αρχών να τον αποφυλακίσουν, το Συμβούλιο της Ευρώπης –το ΕΔΑΔ είναι ο δικαστικός του βραχίονας– κίνησε τον Φεβρουάριο διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε χθες βράδυ ότι το ΕΔΑΔ δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει «πριν απαγγελθεί η ετυμηγορία», συμπληρώνοντας: «Ιδού, η ετυμηγορία απαγγέλθηκε. Οφείλετε να συμμορφωθείτε. Είτε το κάνετε είτε όχι, η απόφαση θα εκτελεστεί».
Η ερμηνεία του αρχηγού του τουρκικού κράτους είναι διαμετρικά αντίθετη από την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον κ. Καβάλα. Το διεθνές δικαστήριο έχει απαιτήσει επανειλημμένα να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας, αξίωση που επανέλαβε τη Δευτέρα ο ολλανδός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Τάινι Κοξ.
Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης την καταδίκη του κ. Καβάλα και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος άμεσα.