FT: Πώς η Ρωσία οδηγεί Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 14:59
UPD:15:06
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει τη Φινλανδία και τη Σουηδία με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ, ακριβώς επειδή η Ρωσία είναι αυτή που παρουσιάζει την υπαρξιακή απειλή για τους γείτονές της ως πρόφαση και όχι το αντίστροφο, σχολιάζουν οι Financial Times με αφορμή την ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ ως «παράπλευρη απώλεια» του πολέμου.

Η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν αδιανόητη πριν από τέσσερις μήνες, όμως πλέον είναι πιθανή και εφόσον υλοποιηθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του μηχανισμού ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, αναφέρουν οι FT.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από την επόμενη σύνοδό του τον Ιούνιο. Οι Φινλανδοί βουλευτές συζητούν ήδη το θέμα.

Η Σουηδία το σκέφτεται περισσότερο, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ. Η χώρα θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα, ωστόσο, η αίτηση της Φινλανδίας θα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο.

Στην πραγματικότητα, η πλήρης ένταξη των δύο χωρών θα ήταν περισσότερο εξέλιξη παρά επανάσταση, υποστηρίζουν οι FT, εξηγώντας πως ήδη οι δύο χώρες είναι σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ λαμβάνοντας ενημερώσεις ασφαλείας και παίρνοντας μέρος σε κοινές ασκήσεις.

Η επίπονη και δημοκρατική διαδικασία μέσω της οποίας οι δύο χώρες εξετάζουν το μέλλον τους υπογραμμίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια ενεργή, κυρίαρχη επιλογή, συνεχίζουν οι FT, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία το ΝΑΤΟ επιδιώκει να περικυκλώσει τη Ρωσία.  

Αναγνωρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί από μια ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, υπογραμμίζουν πως η συμμαχία πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να προστατεύσει τα πιθανά νέα μέλη της στην περίοδο μεταξύ οποιασδήποτε αίτησης και ένταξης, η οποία υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να πάρει από τέσσερις μήνες έως ένα χρόνο για να συμφωνήσουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Μια εύλογη ανησυχία είναι ότι, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα εκληφθεί ως πρόκληση από τη Ρωσία. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε πρόσφατα με πυρηνική παρουσία στη Βαλτική εάν η Σουηδία και η Φινλανδία προχωρήσουν με το ΝΑΤΟ. Είναι σίγουρα μια αξιόπιστη απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σχολιάζουν οι FT, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η απειλή δεν είναι κάποια καινούργια εξέλιξη. Ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ πιστεύεται ότι φιλοξενούσε πυραύλους Iskander, ικανούς να φέρουν συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, τουλάχιστον από το 2018.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποτελέσει από πολλές απόψεις σημείο καμπής. Ο Πούτιν διαπιστώνει ότι υπάρχουν συνέπειες για την απρόκλητη επιθετικότητα, σκόπιμη και ακούσια. Το παραμορφωμένο casus belli του σημαίνει ότι αυτό ακριβώς που φοβάται - ένα διευρυμένο και εστιασμένο ΝΑΤΟ - είναι αυτό ακριβώς που γεννά, καταλήγουν οι FT.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή