Μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, η πρόεδρος της χώρας Μάια Σάντου συγκαλεί την Τρίτη το συμβούλιο ασφαλείας. Οι εκρήξεις έχουν αυξήσει τους φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να «συρθεί» στον πόλεμο της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.
Δήλωση στον επίσημο ιστότοπο του προεδρικού γραφείου ανέφερε ότι η Σαντού, η οποία θεωρείται ότι «κινείται» θετικά προς τη Δύση, θα έχει συνάντηση με το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας «σε σχέση με τα επεισόδια στην περιοχή της Υπερδνειστερίας». «Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει στις 13.00, στην Προεδρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Μετά τη συνάντηση, στις 15.00, η πρόεδρος Μάια Σάντου θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου».
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι αρχές στην Υπερδνειστερία, όπου η Ρωσία έχει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες, ανέφεραν ότι δύο εκρήξεις κατέστρεψαν πύργους κεραιών που εκπέμπουν ρωσικό ραδιόφωνο στην περιοχή. Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος ήταν πίσω από τις εκρήξεις.
Την Τρίτη, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι εκρήξεις που προκλήθηκαν από επίθεση με ρουκέτα έπληξαν κτίριο της κρατικής ασφάλειας στην πόλη Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας. Μολδαβοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιστατικό ως πρόκληση και πιθανό πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ. Μετά τις εκρήξεις, η αποσχισθείσα περιοχή της ανέβασε το «επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» στο κόκκινο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της. Σημεία ελέγχου έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο των πόλεων της περιοχής, αναφέρει το Reuters.
Τι σχολιάζει το Κρεμλίνο
Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία ανησυχεί τη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη. Παρά την ανησυχία, ο Πεσκόφ είπε ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με την Μολδαβή πρόεδρο.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση», είπε ο Πεσκόφ. «Τα νέα που έρχονται από εκεί σίγουρα προκαλούν ανησυχία», πρόσθεσε.
Τι έχει προηγηθεί
Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις εισβολής της στην κατάληψη περισσότερων εδαφών στις ανατολικές και νότιες παράκτιες περιοχές της Ουκρανίας που εκτείνονται προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Υπερδνειστερία.
BBC
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Ρουστάμ Μινεκάεφ είπε ότι στόχος της δεύτερης φάσης του πολέμου είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία,εξασφαλίζοντας έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και μια δυνητική διέξοδο προς την Υπερδνειστερία.
«Υπάρχει πολύ λίγος ενθουσιασμός στην Υπερδνειστερία να παρασυρθεί στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Αλλά υπάρχει επίσης περιορισμένη ικανότητα αντίστασης στις φιλοδοξίες της Μόσχας εάν οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν μέχρι εκεί. Αυτό θα άφηνε τη Μολδαβία ακόμη πιο εκτεθειμένη στη ρωσική επιθετικότητα, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει πουθενά τις αμυντικές δυνατότητες που έχει η Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι έχει μια ''συνεργατική συμφωνία'' με τη συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει την παροχή στρατευμάτων στην ειρηνευτική προσπάθεια του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο από το 2014», σχολιάζει το Conversation.
Η ιστορία της περιοχής
Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία. Πώς; Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε το 1990, η Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας - κυρίως ρουμανόφωνη - επεδίωξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Αλλά η ρωσοκρατούμενη υποπεριοχή της Υπερδνειστερίας ήθελε να παραμείνει στην ΕΣΣΔ. Μετά την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στην de facto ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.
Η περιοχή δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.
naftemporiki.gr