Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Αυτό υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαργιοκίνης, αν και προειδοποίησε πως θα είναι δύσκολο να μην εμφανιστούν κάποια κρούσματα και στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41. Πρόκειται για έναν ιό που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Είναι ένα παλιό και συχνό παθογόνο, ιδιαίτερα μολυσματικό και ανθεκτικό στο περιβάλλον. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της συγκεκριμένης διαδεδομένης νόσου.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας εκτίμησε πως στη χώρα μας θα έχουμε το πολύ 10 έως 20 κρούσματα. Ερωτηθείς για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, εξήγησε πως στην Ελλάδα δεν γίνονται σε παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι αναγκαία η μεταφορά στο εξωτερικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αναμονή, καθώς γίνεται μεταμόσχευση από ζώντα δότη από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.
Ηλ. Μόσιαλος: Τα νεότερα δεδομένα - τα πιθανά αίτια
Την ίδια ώρα, στα νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα πιθανά αίτια αναφέρεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο facebook.
Όπως σημειώνει, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει στοιχεία έκθεσης των βρετανικών υγειονομικών Αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.