Από τη Σίτι ως την Παρί Σ.Ζ., το αραβικό ποδόσφαιρο επένδυσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ

Κυριακή, 24 Απριλίου 2022 15:47
UPD:15:54
EPA/QATAR 2022 WORLD CUP BID COMMITTEE
A- A A+

Το επόμενο βήμα θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2022, αλλά από την απονομή της διοργάνωσης, το 2010, ο αραβικός κόσμος έχει επενδύσει πολλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μια επιλογή ήπιας δύναμης που έχει επηρεάσει και άλλους αθλητικούς κλάδους με στόχο τη διαφοροποίηση των επενδύσεων, την επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό της εικόνας της περιοχής και κατά συνέπεια την υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδίων Vision 2030.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Sole 24 Ore, μέχρι στιγμής μεταξύ της αγοράς συλλόγων (τώρα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από είκοσι στα χέρια κρατών της Μέσης Ανατολής), χορηγιών «σχετικών μερών», αυξήσεων κεφαλαίου και επενδύσεων στις εγκαταστάσεις , η είσοδος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κόστισε πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν στους συλλόγους που συμβολίζουν αυτή τη διαδικασία: Παρί Σεν Ζερμέν (Κατάρ) και Μάντσεστερ Σίτι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), απαίτησαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ ο καθένας.

Η επόμενη θα μπορούσε να είναι η Νιούκαστλ, που θα εξαγοραστεί από μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και για να μην ξεχνάμε την πιθανή είσοδο του fund Investcorp στη Μίλαν, με μια διαπραγμάτευση που διεξάγεται βάσει αποτίμησης 1,1 δισ. ευρώ.

Ήταν το 2011 όταν η Qatar Sport Investments, μια προέλευση της Qatar Investment Authority του Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί αγόρασε την Παρί Σεν Ζερμέν, ξοδεύοντας περίπου τρία δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία.

Χορηγίες από εταιρείες και δημόσιους φορείς του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Airways και της Αρχής Τουρισμού, έχουν βοηθήσει τα ετήσια έσοδα της λέσχης-κράτους να ξεπεράσουν το μισό δισεκατομμύριο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του συλλόγου Νάσερ Αλ-Κελαϊφί έχει επίσης κάνει τη διαδρομή του στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Με το beIN Media Group χρηματοδοτεί την UEFA αγοράζοντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις διοργανώσεις και μετά τη μάχη για τη Super League έγινε επικεφαλής της ECA και ο πιο έμπιστος σύμμαχος του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Πριν από αυτόν ήταν η σειρά της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία ανέλαβε το 2008 ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν μέσω του Abu Dhabi United Group.

Τα πρώτα χρόνια εξασφαλίστηκε οικονομική στήριξη μέσω ενέσεων ρευστότητας για πάνω από ένα δισεκατομμύριο και χορηγιών «εγγύς» πραγματικότητας, ξεκινώντας από το μέγα συμβόλαιο 400 εκατομμυρίων με την αεροπορική εταιρεία Etihad.

Η πραγματική επανάσταση που ευνοήθηκε από αυτό το εγχείρημα ήταν η γέννηση του City Football Group, μιας συμμετοχής η οποία, μετά την είσοδο στη μετοχική δομή με μειοψηφικές μετοχές των Κινέζων της China Media Capital και Citic Capital και του αμερικανικού ταμείου Silver Lake, πέτυχε αξία 5 δισ. δολαρίων. Το δίκτυο συγκεντρώνει τώρα περίπου δέκα συλλόγους σε όλο τον κόσμο.

Στον απόηχο αυτών των πράξεων, η συμφωνία Μίλαν-Investcorp θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή και να οδηγήσει σε ένα μοναδικό μετοχικό κεφάλαιο, που διαπλέκεται μεταξύ των ηγεμόνων του Κόλπου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις