«Επιμείνουμε να συνομιλούμε με τον Πούτιν, «ακόμα και αν είναι πολύ δύσκολο, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι αναποτελεσματικό», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την ειρήνη, διαφορετικά οι μη Ευρωπαίοι θα είναι αυτοί που θα οικοδομήσουν την ειρήνη στην Ευρώπη», σημειώνει ο Μακρόν.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας που διεκδικεί την επανεκλογή του την Κυριακή , προσθέτει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε αυτή την πυρκαγιά, σταματώντας τον πόλεμο. Γι' αυτό, παράλληλα με την πολιτική μας πίεση και τις κυρώσεις, πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους εταίρους μας, στον Κόλπο, στην Ινδία, στην Κίνα, για να αποφύγουμε τη διάλυση του κόσμου...
Ευθύνη της Ευρώπης είναι να συνεχίσει να συνομιλεί με άλλους για να αποφύγουμε τη διάσπαση του κόσμου». Και για τον ίδιο λόγο, προσθέτει, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν»:
«Κάποια μέρα θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Θα υπάρχουν εγγυηήτριες δυνάμεις και θα είμαστε ανάμεσά τους. Το λέω με μεγάλη βαρύτητα και, τολμώ να πω, με ηθικό βάρος, αλλά αν από κούραση επιλέξουμε να μην του μιλήσουμε άλλο, τότε αφήνουμε την ευθύνη να μιλήσουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τούρκο πρόεδρο, τον Ινδό πρωθυπουργό, τον Κινέζο πρόεδρο. Και αποφασίζουμε ότι οι μη Ευρωπαίοι θα οικοδομήσουν την ειρήνη στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Έτσι, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι αναποτελεσματικό, πρέπει να επιμείνουμε», λέει ο Μακρόν.
«Ζούμε δραματικές και πολύ δύσκολες ώρες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Με την προοπτική της 9ης Μαΐου (την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού) η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις της στην Ανατολική Ουκρανία και θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Και αν αποφασίσουμε για νέες κυρώσεις ή εάν η Ρωσία αποφασίσει αντίμετρα για τους υδρογονάνθρακες, αλλά ακόμη περισσότερο για το φυσικό αέριο, είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ζητήσουν προσπάθειες από όλες τις οικογένειες.
»Σε εκείνο το σημείο θα εξηγήσουμε ότι θα πρέπει να κατεβάσουμε τις θερμοκρασίες, για να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι. Δεν θα δούμε τις συνέπειες την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022, αλλά αυτό θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα εάν δεν έχουμε πλέον ρωσικό αέριο. Θέλω να σας καθησυχάσω, δεν είναι το σενάριο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, αλλά αυτό το σενάριο μπορεί να έρθει », προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος .
Σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ο Μακρόν διευκρινίζει ότι κάθε χώρα της ΕΕ «αναλαμβάνει την ευθύνη της με την πολιτική της ισορροπία και δεν ανακατεύομαι στην πολιτική της ζωή. Είμαστε πολύ συντονισμένοι, ήδη παραδίδουμε σημαντικές προμήθειες και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.
Όσον αφορά τα όπλα,ο Μακρόν εξηγεί, ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «την ίδια στρατηγική: «πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην γίνουμε ποτέ συμπολεμιστές».