Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων. Όπως ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Στο διάγγελμά του το βράδυ της Μ. Πέμπτης ο Β. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (...). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.
Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.
«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία» διεμήνυσε ο Ζελένσκι.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.
Αμερικανικά UAVs σην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.
Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.
Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο, στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.
Η ανάπτυξη του νέου συστήματος είχε αρχίσει προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ο Κέρμπι. Απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για τους ουκρανούς στρατιωτικούς, που έχουν εξοικειωθεί με παρόμοια συστήματα, όπως τα Switchblades.
Αυτά τα τελευταία είναι μικρά UAVs που μπορούν να πετούν ωσότου ο χειριστής τους να εντοπίσει στόχο μέσω των αισθητήρων τους και να τα κατευθύνει να τον πλήξουν. Ορισμένοι αναλυτές τα αποκαλούν «ιπτάμενα πυρομαχικά».
Το σύστημα Phoenix Ghost «προσφέρει παρόμοιες δυνατότητες με τη σειρά μη επανδρωμένων συστημάτων Switchblade - παρόμοιες, αλλά όχι ακριβώς ίδιες», σύμφωνα με τον Κίρμπι.
Το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί «απευθείας με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» για την εκπαίδευση των χειριστών του, πρόσθεσε.
Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει τουλάχιστον οκτώ πακέτα βοήθειας στον ουκρανικό στρατό.
Και γερμανική βοήθεια
Από την πλευρά της, η Γερμανία θα παράσχει επιπλέον 37 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Περίπου 22,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακατασκευή του δικτύου ενέργειας της Ουκρανίας και επιπλέον 14,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανοικοδόμηση διαμερισμών, τα οποία αποτέλεσαν στόχο ρωσικών δυνάμεων, καθώς και για ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Το υπουργείο μου έχει προχωρήσει σε ανακατανομή κεφαλαίων για αυτό μέσω έκτακτου προγράμματος» δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa